Gyerekek, lesz egy jó tábor Észak-Koreában! Jöttök?

Ön nyaraltatná a gyermekét a világ legelzártabb diktatúrájában? Jakutföldi szülők gondolkodhatnak el a kérdésen, miután Észak-Korea Nahodkai nagykövete táborozni hívta az orosz iskolásokat.

Miközben a Nyugattal bajlódik az ukrán konfliktus miatt, kelet felé próbál nyitni a Kreml. Ebben a törekvésében hálás partner Észak-Korea. A közeledés leglátványosabb példája Kim Dzsong Un meghívása az orosz fővárosban rendezett győzelem napi felvonulásra május 9-én, amelyet a fiatal diktátor el is fogadott.

A II. Világháború 70. évfordulójának közös ünneplésén kívül több szinten is élénkülnek a kétoldalú kapcsolatok. Amikor március elején Angela Merkel német kancellár bejelentette (több nyugati vezetőhöz hasonlóan), hogy nem vesz részt a megemlékezésen, Phenjan és Moszkva megegyezett, 2015 a két állam barátságának éve lesz.

Ebbe a folyamatba illeszkedik bele Észak-Korea nagykövete, Im Cshon Il eheti jakutföldi meghívása. A diplomata a köztársaság külügyminiszterével, Vlagyimir Vasziljevvel tárgyalt, amikor felajánlotta az orosz gyerekeknek a táborozást. „Jelenleg országaink politikai kapcsolatai úgy fejlődnek, mint még korábban soha. Célunk a gazdasági és kulturális együttműködés aktivizálása Oroszország távol-keleti egységeivel” – idézte a Im Cshon Ilt a vostokmedia.com hírportál.

Moszkva és Phenjan szövetsége több oldalon is mélyítheti a geopolitikai problémákat. Egyrészt aligha segít az Oroszország Ukrajna- politikája miatt feszülő nyugati-orosz kapcsolatokon, másrészt a nukleáris fegyverkezést szorgalmazó Észak-Korea és a nemzetközi közösség viszonyán.

Kép: Gyerekek játszanak Raszonban, az észak-koreai kikötővárosban, 2011.08.29. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez