Jóval északabbra is eljuthattak őskőkorszaki elődeink, mint gondoltuk

dárda1Körülbelül 13.300 éves lehet az a gyapjas rinocérosz agyarából készült lándzsa, amelyet egy szibériai szigeten találtak. A leletet már Vlagyimir Putyin is látta.

Nem mindennapi tárgyat szemlélhetett meg az orosz elnök legutolsó jakutszki útja során, számolt be a The Siberian Times. A majdnem 90 cm hosszú lándzsa láthatóan elég hegyes ahhoz, hogy ölni lehessen vele. A Nagy Ljahovszkij-szigeten talált lelet azonban nem emiatt igazán érdekes.

dárda3

Szemjon Grigorjev Vlagyimir Putyinnak mutatja a 13.300 éves lándzsát. (Kép: ysia.ru)

Az idén ezzel a fegyverrel együtt sok más rinocérosz agyar tárgyat találtak az orosz tudósok Szibéria észak-keleti partjainál. A leletek alapján feltételezhető, hogy az eddig ismertnél három szélességi fokkal északabbra is eljutott már a paleolit ember, magyarázza Szemjon Grigorjev, az Északkeleti Szövetségi Egyetem Lazarev Múzeumának igazgatója.

dárda2

Nagy Ljahovszkij-sziget (Kép: www.thesiberiantimes.com)

Ezt megelőzően a legősibb tárgyakat a Jana Folyónál találták, úgy 380 km-rel délebbre a mostaninál. A holland Groningen Egyetem vizsgálatai 13.300 évesre datálták a lándzsát. Grigorjev reméli, még több gyapjas rinocérosz tárgyat találnak, amelyek tovább erősítik a feltételezést.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez