Elméletek: mit csinált Putyin az elmúlt 10 napban?

Bár tegnap végre előkerült és jó másfél hét után újra megjelent a nyilvánosság előtt Szentpéterváron Vlagyimir Putyin, valójában még nem tudjuk, hol volt, mit is csinált március 6 és 16 között. A tíz nap alatt felröppent elméleteket a Dozsgy televízió összeállítása alapján ismertetjük.

A kirgiz elnökkel tartott tegnapi sajtótájékoztatója előtt március 5-én mutatkozott utoljára nyilvánosan az orosz elnök, amikor az olasz miniszterelnökkel, Matteo Renzivel találkozott. Ezután egy héttel már elég sokszor vetette fel a kérdést az orosz és a nemzetközi sajtó is: hova tűnt Vlagyimir Putyin?

A legtöbben egészségügyi problémára gyanakodtak. Emellett, időrendben haladva, az orosz média a következőkről írt: egy nőnapi rendezvényen, amit egyes résztvevők szerint március 8-a helyett már 5-én megtartottak, egészséges volt ugyan, de nagyon-nagyon fáradtnak látszott Putyin. Később elhalasztották Alekszandr Lukasenko, Nurszultán Nazarbajev és Putyin március 12-13-ra tervezett asztanai találkozóját. Ezzel kapcsolatban már egy kazah kormányzati forrásra hivatkozva lebegtette meg a Reuters hírügynökség, hogy az orosz elnök betegsége áll a háttérben. Vasárnap a Dozsgy televízió egy nem pontosított forrásra hivatkozva azt közölte, hogy Putyin influenzásan fekszik a valdaj-tavi rezidenciáján. Bár a megjelenés után hamarosan törölte honlapjáról az információt, a The Insider március 12-én már Putyin esetleges rákjáról cikkezett. Végül az osztrák Kurier hátproblémákra gyanakodott, mondván: egy bécsi orvos már kezeli is a beteget.

A bulvárra igazán éhesek Putyin szerelmi életéből indultak ki. 2008 óta az egyébként olimpiai bajnok Anna Kabajevával hozták hírbe, állítólag miatta vált el a feleségétől két évvel ezelőtt. A svájci Blick értesülései szerint a 31 éves nő Sorengóban megszülte az orosz elnök harmadik gyermekét.

Izrael korábbi oroszországi nagykövete, Zvi Magen egy készülődő hatalomváltásról beszélt a múlt héten a Haaretz cikkében. Szerinte ezt vagy a hadseregen belüli ellenálló csoportok, vagy a befolyásos vállalkozók szervezhetik. Hasonlót feltételezett blogjában Putyin korábbi tanácsosa, Andrej Illarionov is.

Persze a magyarázatok közül az ufók sem maradhattak ki. A Ukraine Today szerint földönkívüliek vitték el a Kremlből Putyint, ami után béke és nyugalom uralkodik végre Ukrajnában. Nagy-Britanniában is megjelent egy hasonló verzió. Az Észak-Yorkshire-i Whitby munkáspárti képviselője, Simon Parkes szerint a földönkívüliek, pontosabban az úgynevezett nordic-ok és az amerikaiak miatt viselkedik az orosz elnök annyira agresszíven a nemzetközi porondon.

Hogy mit szól mindehhez maga a főszereplő? A szentpétervári sajtótájékoztatón tegnap annyit mondott az újságíróknak: „Pletyka nélkül unalmas az élet.”

Kép: Vlagyimir Putyin Szentpéterváron, 2015.03.16. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez