A vérbeli űrhajós a csillagok közé vágyik

Állítólag azt nyilatkozta egyszer Farkas Bertalan, hogy egy igazi űrhajós mindig visszavágyik az űrbe, és minden alkalmat megragad, hogy ez a vágy teljesüljön. Az idén 61 éves Pavel Vinogradov előtt most  felcsillant  a remény a visszatérésre.

John Glenn a világ legidősebb űrhajósa, aki 77 évesen nyolc napot töltött az űrben a Discovery fedélzetén, még 1998-ban. Korban őt követi az idén 61 éves orosz Pavel Vinogradov, aki viszont, mondhatni, rendszeres látogatója a világűrnek. Az elmúlt 22 évben összesen hétszer járt ott.

Legutoljára tavaly március végén indult útnak a Szojuz TMA-08M fedélzetén két társával, Alekszandr Miszurkinnal és Christopher J. Cassidy-vel. A tavalyi több hónapos küldetés egy szempontból mindenképpen különleges volt a kapitány számára. Pavel Vinogradov ugyanis a Nemzetközi Űrállomáson ünnepelhette hatvanadik születésnapját.

Úgy tűnik, újabb küldetést kap Vinogradov. Megint fél évet tölthet a Nemzetközi Űrállomáson 2016 őszétől, jelentette  az Interfax. Bár forrásként az űrkutatói szektorra hivatkozott az orosz hírügynökség, valamivel később a RIA Novosztyi cáfolta a hírt. A Moszkva közeli Gagarin Felkészítő Központ ugyanis nekik azt mondta, semmilyen konkrétum nincs még a két év múlva esedékes űrutazással kapcsolatban.

Akárhogy is, 63 évesen fél évet eltölteni az űrben nem kis ajándék volna. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez