Unatkoznak az aranyárusok Mekkában

A felével kevesebb aranyat vásároltak az idén a zarándokok Mekkában, mint az elmúlt évben. A boltosok azt mondják: elmaradnak az eddigi legfőbb vásárlók, az egyiptomiak, mert az arab tavasz óta rendbe jönni képtelen gazdaság miatt nincs elég pénzük. Ráadásul a Nagymecset környékének felújítása idejére Szaúd-Arábia korlátozta a Mekkába látogatók számát. 

Az arab országokból Mekkába érkező zarándokok körében hagyomány, hogy aranyat visznek az otthon maradottaknak. Az első napok egy része a karkötők, gyűrűk, nyakláncok felkutatásával telik a szent városban – mesélték helybeliek a Reuters tudósítójának. A Nagymecset környéke ragyog az ékszerüzletek kirakataitól. De hiába nyüzsögtek az idén az emberek a szomszédos éttermekben, a negyed több tucat aranyboltjában a telefonokon játszottak, vagy magazinokat bújtak az eladók. Unatkoztak. Jóllehet nincsenek számok az eladásokról, azt mondják: a felével kevesebb a vevő az idei zarándok-szezonban, mint a tavalyiban volt.

 

Hagyományosan a vásárlók körülbelül negyven százalékát teszik ki az egyiptomiak, ám most ők sem nagyon költenek. Egy részüknek egyszerűen nincs fölös pénzük, mások meg óvatosak a 2011 januári felkeléssel lejtmenetbe kapcsolt egyiptomi gazdaság miatt – vélik a bolttulajdonosok. De nincs ez másként az arab tavasz többi országából érkezőkkel sem. Az arany luxusnak számít, és az emberek most alaposan megfontolják, mire adják ki a pénzüket. Hiába vittük le a grammonkénti árat a tavalyi 200-ról 160 riálra – mondja egyikük.

Ráadásul a Nagymecset környékét is most újítják fel. Ez nem csak azért van hatással az eladásokra, mert némelyik üzlet bejáratát nehéz megközelíteni a munkálatok miatt, hanem azért is, mert Szaúd-Arábia az építkezés miatt kevesebb zarándokot enged be az idén. A külföldről érkezők számát ötödével csökkentették, a szaúdiakét pedig megfelezték.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez