Apja gyújtotta fel a 15 éves menyasszonyt

Jemenben saját 15 éves lányát gyújtotta fel egy 35 éves férfi.  A környéken úgy tudják: azért, mert a kislány telefonon beszélt a vőlegényével. Az eset egy eldugott faluban történt, ahol a család becsületén kitörölhetetlen foltot ejt, ha egy lány az esküvő előtt bármilyen kapcsolatba lép leendő férjével. Akár telefonon is.

A szegénység és a szégyentől való rettegés sok szülőt arra ösztönöz Jemen törzsi vidékein, hogy gyerekfejjel adják férjhez a lányukat. A múlt hónapban az kavart vihart az országban, hogy egy nyolc éves kislány elvérzett a nászéjszakán. Emberi jogi csoportok gyakran bírálják ezeket a törzsi szokásokat, és az államot, amiért nem tesz meg mindent ellenük.

Jemenben egyébként nem csak a lányok: a nővérek és a feleségek is ki vannak téve annak, hogy egyszerűen meggyilkolják őket, ha szégyent hoznak a családjukra. Vagy bármit csinálnak, amit annak ítélnek meg a hozzátartozóik. Az ENSZ is nemegyszer figyelmeztette arra a kormányt, hogy többet kellene tennie a nők védelmében. A hatóságok azonban nemegyszer szemet hunynak a becsület-gyilkosságok fölött. Most azt ígérik: el fogják ítélni az apát, és a 8 éves kislány halálában vétkeseket is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez