Elmarad az antiszemita randevú Teheránban

Kénytelenek voltak kihúzni a naptárukból rendes évi találkozójukat a világ Izrael-gyűlölői és holokauszt-tagadói: az iráni kormány ugyanis törölte a novemberre tervezett idei anti-cionista konferenciát. Az új elnök, Haszan Roháni egymás után hoz olyan döntéseket, amelyek lazítanak a perzsa állam elszigeteltségén. Tegnap hatalmas visszhangot kapott, hogy Busherben leálltak az urán 20 százalékosra dúsításával, ami a Nyugat egyik legfőbb követelése volt az évek óta húzódó atomvitában. A konferencia eltörlése külföldön kisebb vihart kavart, mint magában Iránban.

A tanácskozást évekkel ezelőtt a korábbi államfő, Mahmud Ahmadinezsád találta ki, hogy teret adjon az Iránban a hivatalos politika szintjére emelt antiszemitizmusnak. Az elmúlt években több, világszerte felzúdulást okozó kijelentést is tett a rendezvényen: így például mítosznak nevezte a holokausztot, és arra szólított fel, hogy Izraelt töröljék el a föld színéről. Az idén is sok országból vártak vendégeket a kongresszusra, köztük az amerikai szélsőjobb vezérét, David Duke-ot.

Az új elnök, Haszan Roháni ezzel szemben a CNN sztár-riporterének, az iráni származású Christiane Amanpournak egy szeptemberi interjúban elítélendő bűntényként beszélt a zsidók tömeges megsemmisítéséről a náci Németországban. Igaz, kicsivel később a Fars hírügynökség ezt tagadta, és szándékos félrefordítással vádolta meg az amerikai hírcsatornát. Akárhogy is van, a novemberre tervezett anti-cionista konferenciát az idén nem tartják meg.

Ez sok keményvonalas iráni politikusnál kiverte a biztosítékot. Szerintük Roháni kiárusítja az országot. A feszültség az új elnök és ellenzéke között akkora, hogy a nemzetközi döntésekhez arcát adó külügyminiszter, Mohammad Javad Zarif kórházba került súlyos stressz tüneteivel – írja a brit Telegraph. Az elmaradt konferencia szervezője szerint komoly hiba volt Teherántól az esemény törlése. A tanácskozással rokonszenvező weboldalakat elárasztották a Rohánival ellenséges bejegyzések. Gúnyosan firtatták, hogy miért ügyel az új vezetés annyira Obama amerikai elnök érzékenységére, és hazafiatlansággal, kapitulációval vádolták meg az iráni diplomácia irányítóit. Volt olyan is, aki azt kérdezte: hová lettek az iráni külpolitikai jelszavai? Szerinte a körültekintést és a becsületet lecserélték veszélyeztetésre és megaláztatásra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez