Vallási okokból betiltottak egy iráni lapot

Az iráni sajtófelügyeleti bizottság betiltotta a Bahar című reformer napilapot, mert az állítólag megkérdőjelezte a síita iszlám vallás alapjait.

 A Bahar (jelentése: tavasz) egyik múlt szerdai cikke nagy felháborodást keltett a hívő síiták körében, mivel megkérdőjelezte, hogy Mohamed próféta Alit jelölte ki elsődleges utódjának.

A síiták legfőképpen abban különböznek a szunnitáktól, hogy kizárólag Mohamed unokatestvérét, Alit és az ő leszármazottait ismerik el a próféta jogos örökösének. A muszlim világban a síita iszlám követői kisebbségben vannak a szunnitákkal szemben, de Irakban és Iránban a lakosság többsége ezt az irányzatot követi.

A napilap szerkesztősége elnézést kért a cikkért: szavai szerint “akaratlanul elkövetett hiba” történt, és az írás “nem illeszkedik az újság politikai irányvonalába”.

“A Bahar napilap meghamisította a történelmet és az iszlámot, és felekezeti vitákat szít” – állította a kulturális miniszter. Ali Dzsannati emlékeztetett, hogy az újság az elmúlt  egy évben több figyelmeztetést kapott.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez