Tizenöt év börtön egy katari költőnek

Mohamed Ibn Al-Dheeb Al-Ajamit katari költőt tizenöt évnyi börtöntüntetésre ítéltek a hatóságok.

 A költőt egy olyan verse miatt tartóztatták le, amelyben élesen bírálta az emírséget,valamint a versben foglaltak bőven kimerítik a “gyűlöletbeszéd” fogalmát. – jelentette ki egy katari bíróság. A költő már nem felebezhet, egyetlen kiutat számára csupán azt jelenti, ha az új emír amnesztiában részesíti.

Azonban ez aligha fog megtörténni, mivel a költő több versében is bírálta a katari vezetést. Egyrészt üdvözölte és támogatta az “Arab tavaszt, amely négy zsarnoktól mentette meg a muszlimokat” ,s reményét fejezte ki, hogy ennek a szele előbb-utóbb a kis arab monarchiát is eléri. Továbbá többször is kritizálta (lényegében gyengeelméjűnek titulálta) Kalifa ász-Száni egykori emírt (aki most júliusban mondott le). Az új uralkodóval, a Nyugaton tanult Tamim bin Hamad al-Tánit sem kímélte a költő: többször is gúnyolta, mivel az uralkodó “egyfolytában a Play Station-on játszik.”

A költő letartóztatás ellen az Egyiptomi Írói Unió tiltakozott, többször is követelték a katari hatóságoktól, hogy engedjék szabadon a férfit.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez