NATO-tagállamban tesztelik a Szíriába tartó dzsihádistákat

A Szíriával szomszédos Törökország déli részén, védett házakból indítják útnak az Asszad rezsim ellen harcoló új al-Kaidásokat. Skype segítségével toboroznak: naponta érkeznek újoncok sok országból, például Nagy-Britanniából is. Néha heteket kell várniuk arra, hogy átjuthassanak a szír határon: addig tesztelik őket. A harcosok nem akarnak árulót maguk közé. Már több száz dzsihádista fordult meg ezekben a létesítményekben.

Minderről a londoni Daily Telegraph-nak számolt be a helyszínen egy jordániai önkéntes. Ő működteti a védett házak hálózatát. Ezeket többnyire álneveken bérlik, és nem csak ideiglenes szállásként, de toborzó központként, kiképző táborként és tesztállomásként is használják. Az új harcosok Skype-on jelentkeznek be: az előfizető persze egy közvetítő. Ha alkalmasnak találják őket, és Törökországba érkezhetnek, akkor biztonsági ellenőrzésnek vetik alá őket. Először is mindenkinek hithű muszlimnak kell lennie. De ez persze nem elég. Az önkénteseket módszeresen faggatják, hogy megtudják: nem kém akar-e befurakodni közéjük. Pedig nem bíztak semmit a véletlenre: az újoncok csak egy al-Kaida tag ajánlásával jelentkezhetnek. Így is néha heteket várnak arra, hogy száz százalékig tisztázzák őket, és átléphessék a határt.

A hálózatot az al-Kaida szíriai ága, az Iraki és Levantei Iszlám Állam működteti. A szervezet a minél több külföldi harcossal nem csak a saját harci erejét igyekszik növelni, de sakkban akarja tartani a mérsékeltebb lázadócsoportot, a Szabad Szíriai Hadsereget is. Amellyel egy rövid fegyverszünet után újból harcban áll. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez