Forrósodik Kairó a Murszi-tárgyalás előtt

Hétfőn kezdődik Egyiptom első, demokratikusan megválasztott és nyáron megdöntött elnökének a pere. A pénteki nagyima után Mohamed Murszi sok ezer híve lepte el az utcákat a fővárosban: a héliopoliszi elnöki palotát újra tankok veszik körül. Rendőrök és és tüntetők csaptak össze Alexandriában és más városokban is. Meg persze Murszi hívei a volt államfő ellenfeleivel.

Az al Azhar egyetemet a héten rendőrök tisztították meg az egy héten át demonstráló diákoktól. Hogy ez mennyire nem ment simán, az is jelzi, hogy az épületegyüttesben több mint negyed milliárd forintnyi kárt okozott az akció. A Nemzeti Egység a Törvényesség Támogatására nevű, Murszit támogató iszlámista csoport jelezte: országszerte tüntetéseket szervez a pert megelőző napokban. Kiváltképp a Tora börtönnél: a közhiedelem szerint ott tartják fogva a volt elnököt, akit hívei július közepe óta nem láttak. Morszit egyebek mellett azzal vádolják, hogy gyilkosságra és erőszakra buzdított, amikor tavaly decemberben tüntetők vették körül az elnöki palotát Kairóban. 

Hétfőn 20 ezer rendőr veszi körül majd a pernek helyet adó rendőrakadémiát. A tárgyalás előtt újabb letartóztatási hullám kezdődött. A Muzulmán Testvériség 22 női tagját vették őrizetbe illegális szervezethez tartozás, röplapterjesztés és a forgalom akadályozása miatt. Az al Dzsazíra jelentése szerint mindannyian 15 és 25 év közöttiek.  

 

A Morszi-per furcsaságairól itt olvashatnak: http://keletport.hu/index.php/politika/111-egyiptom/101-furcsasagok-a-kozelgo-murszi-perben

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez