Morszi-per: folytatás januárban

Januárra napolták a júliusban megdöntött egyiptomi elnök perét. Mohamed Morszi ugyanis nem volt hajlandó rabruhába bújni, és hadsereg-, illetve bíróság-ellenes  jelszavakat skandált a tárgyalóteremben 14 vádlott-társával együtt.  A volt államfőt  a hírek szerint egy alexandriai börtönbe vitték át, hívei pedig ezerszámra vonultak az utcákra, ahol össze is csaptak a rendőrökkel.

A megkezdett, és gyorsan be is zárt tárgyaláson Morszi közölte: ő Egyiptom törvényes elnöke, és megismételte, hogy nem ismeri el a bíróság és a tárgyalás legitimitását. Közben azt a jelet, a négy felemelt ujjat mutogatta, amely a kiszorítása ellen tüntetők szimbóluma azóta, hogy augusztusban a biztonsági erők fegyverrel ürítették ki a visszallításáért ülősztrájkolók táborát a Rabaa el Adawiya mecsetnél. Mindebben a többi vádlott is követte.

Közben Morszi hívei megszállták az utcákat. A rendőrakadémia környékén, ahol a tárgyalást megkezdték, újságírókat és közvetítőkocsikat támadtak meg, és az alkotmánybíróságnál is összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázzal próbálták távozásra bírni őket. Most utakat zárnak le Kairóban, ahol egyébként 20 ezer rendőrt vezényeltek a tárgyalásnak végül helyet adó rendőrakadémia környékére. Ugyanoda, ahol egy másik ex-elnök, Mubarak perének tárgyalásait is tartják. 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez