Mire költ Irán?

A kérdést az izraeli titkosszolgálatok tették fel, és persze válaszoltak is rá. Atomprogramra, a Hezbollahra, Asszadra, a Hamaszra és a palesztinokra.

Konkrét és kevésbé konkrét számokat soroltak az izraeli források a Middle East Online szerint. Vitatott atomprogramja eddig 170 milliárdjába került Iránnak, főleg a gazdasági szankciók miatt. A becslés azután látott napvilágot, hogy felvetődött: ha Teherán befagyasztja nukleáris fejlesztéseit, akkor szóba jöhet a büntetőintézkedések enyhítése. A 170 milliárdból több mint 40 ment el az elmúlt 20 évben a nukleáris infrastruktúra kiépítésére és működtetésére. 130 milliárdot azután veszített Irán, hogy 2012-ben bevezették a szankciókat: 105 milliárdot az olaj-, 25-öt pedig a bankszektorban, illetve a kereskedelemben, iparban, befektetésekben.

Az izraeliek arról is számot adtak, mennyibe kerül Teheránnak szövetségesei támogatása. Szerintük körülbelül 10 milliárd dollárt küldött Irán Libanonba a Hezbollahnak, több százmilliót Damaszkuszba Asszad elnöknek, 1,3-1,6 milliárdot pedig a Hamasznak és a Palesztin Iszlám Dzsihádnak. Azt ugyanakkor nem közölték, hogy mindezt mikor és mennyi idő alatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez