Vége a csador-korszaknak Iránban?

Roháni elnök megtiltotta az erkölcsrendőrségnek, hogy továbbra is molesztálja a nőket ruhaviseletük miatt. Ezentúl nem vehetik őrizetbe azokat, akiknek az öltözetét szemérmetlennek találják – jelentette a brit Telegraph.

A hírhedt Gashte Ershad, a vallási irányelvek betartásán munkálkodó járőrök hatalmának megfékezése az államfő választási programjának része volt. Roháni azt ígérte: enyhít a női ruhaviselet szigorán. Az országos rendőrfőnök azt mondja: a kérdés mostantól nem a bűnüldözés hatáskörébe tartozik, eztán “társadalmi tanácsok” elé kerülnek az ilyen ügyek. Ezeket már el is kezdték felállítani.

A szigorúan vett előírásokhoz képest lazán öltöző nőket 26 különböző állami szervezet tisztségviselői állíthatták eddig elő, és az őrjáratokban részt vettek önkéntesek is: ők voltak persze a legnépszerűtlenebbek. Mandátumuk nem merült ki az iszlám viselet szabályainak betartatásában: őrizetbe vehettek például egy nőt akkor is, ha az nem tudta igazolni rokoni kapcsolatát a férfival, akivel éppen együtt sétált. Az Ershadot egyből az iszlám forradalom után, 1979-ben alakították. Járőreinek működése Roháni szerint nem csak félelmet keltő, de alkotmányellenes is.

Az öltözködési szabályok egyébként az elmúlt évtizedekben már veszítettek szigorukból Iránban. Míg a kilencvenes évek elején még például akkor is zaklattak az erkölcs őrei egy nőt, ha egy hajtincse kicsúszott a kendő alól, ma már ezt nem veszik olyan komolyan. Elegendő, ha lazán feldobott sál kerül a fejre, és nem látszik a kar meg a láb. Valamilyen kabát persze még mindig kötelező, augusztusban is.

Hogy miben járnak mostanában a nők az iráni nagyvárosok utcáin, azt egy korábbi képriportban mutattuk be.

http://keletport.hu/index.php/eletmod/101-iran/62-utcai-divat-teheranban

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez