Nem kérik a szíriai fegyvereket az albánok

Tüntetnek Tiranában: a parlament és a miniszterelnöki hivatal előtt egyaránt azt kiabálják, hogy nemet mondanak a kémiai fegyverekre. Azokra, amelyeket sajtóhírek szerint Szíriából éppen hozzájuk visznek majd megsemmisíteni.

Ezek között van szarin ideggáz, mustárgáz és más rendkívül veszélyes és éppen ezért betiltott vegyi fegyver. Azért viszik el őket most Szíriából, mert augusztusban Damaszkusz környékén bevetették őket, és több száz embert, köztük sok gyermeket öltek meg velük. Akkor az Egyesült Államok támadással fenyegette meg Szíriát. De aztán lengyel ötletre és orosz közvetítéssel sikerült abban maradni, hogy mégsem támadnak, ha Szíria megsemmisítésre átengedi a nemzetközi közösségnek a vegyi fegyvereket. Hogy az arzenál pontosan hol és hogyan lesz majd semmivé, csak ezután dől el.

Albánia azért merült fel lehetséges helyszínként, mert nemrégiben semmisítette meg a saját készleteit, és így van némi gyakorlata. A tüntetők biztonsági kockázatoktól tartanak, és attól, hogy a dolog visszaveti a fellendülőfélben lévő turizmust.

A Reuters úgy értesült, hogy az Albániával folyó tárgyalások még kezdeti szinten vannak. Ami biztos: Norvégia teherhajót ígért a szíriai vegyi fegyverek elszállításához. Ezt a haditengerészet egy fregattja kíséri majd, ha kiderül, hogy hová.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez