Megmentették a házasságtól a 12 évest

 

Jemenben aktivisták ütöttek rajta a sajtó kíséretében egy esküvőn: még éppen időben. A 12 éves menyasszony most megúszta. De nem minden gyerek ilyen szerencsés arrafelé.

A kislány, Aisa megszökött otthonról egy fiatalemberrel. Az egyik törzsnél kértek és kaptak menedéket. Az ottani hagyomány szerint ugyanis ha egy fiatal pár elhagyja az otthonát, és egy idegen törzs vezetőjéhez megy segítségért, akkor annak meg kell védenie őt. Össze is kell adnia a párt, tekintet nélkül arra, hogy hány évesek.

A történetet egy jemeni gyermekvédő szervezet vezetője meséli. Egy héttel ezelőtt kaptak bejelentést arról, hogy mi készül. Miután ellenőrizték a kislány korát, kapcsolatba léptek a törzsfővel, aki az esküvőt rendezte, valamint a területi főbíróval és a sajtóval. Rivaldafénybe akarták állítani az esetet, hogy a bíró kénytelen legyen megtiltani a házasságkötést. De az kezdetben egy kicsit sem működött együtt velük.

Az aktivista szerint a média nélkül biztos, hogy létrejött volna az esküvő. A bíró kifejezetten támogatta azt, sőt, amikor nyomást gyakoroltak rá, még fenyegetőzött is. Azt mondta, ha kútba esik a házasság, akkor a lánynak vissza kell mennie a szüleihez. Ilyen esetekben pedig a törzsek és a családok nem egyszer veréssel, kínzással vagy akár becsületgyilkossággal próbálják kiköszörülni a tisztességükön esett csorbát. Ennek most úgy vették elejét, hogy a család férfitagjaival írásban fogadtatták meg: nem esik bántódása a gyereknek.

Jemen emberi jogi minisztériuma azt ígéri: az eddiginél szigorúbban ügyel majd a gyermekházasság tilalmának betartására. Ebben a hónapban már sikerült megakadályozniuk egy másik 12 éves lány férjhez adását.  Jemenben még mindig előfordul, hogy 9-10 éves kislányokat kényszerítenek hozzá középkorú férfiakhoz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez