Bírálatok kereszttüzében – Hasszán Rohani megvédte az új külpolitikáját

Az új iráni elnök, Hasszán Roháni, egy szombati, egyetemistáknak tartott előadását számtalan bekiabálás zavarta meg: egyesek éltették, mások pedig bírálták az iráni elnök újfajta nyugati politikáját. Roháni megvédte a november végi genfi egyezményt és a sokkal toleránsabb teheráni külpolitikát.

Irán novemberben állapodott meg a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel arról, hogy nagyobb betekintést enged atomipari létesítményeibe. Ez a megállapodás nem része annak az alkunak, amelyet Irán ugyancsak novemberben az úgynevezett hatokkal – az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával és Németországgal – kötött arról, hogy befagyasztja atomprogramját fél évre az őt sújtó nemzetközi szankciók enyhítéséért cserében.

Az alkut bírálja Iránban a keményvonalas politikai ellenzék, és Haszan Roháni iráni államfő éppen szombaton vette védelmébe a szerződést egyetemisták előtt mondott beszédében, amelyet az iráni tévé élőben közvetített.

Az ellenzék a nyugat iránti túlzott engedékenységet veti Roháni szemére, ő viszont arról győzködi ellenlábasait, hogy Irán a nemzetközi tárgyalásokon kulcsfontosságú kérdésekben, így nemzeti szuverenitásában nem ment bele kompromisszumokba. Azt mondta: a nemzetközi szankciók enyhítése fontos az iráni gazdaságnak, márpedig a gazdasági helyzet javítása éppoly fontos, mint a békés atomprogram folytatása, mivel gazdasági erő híján nem erősödhet a nemzet hatalma.

A diákok többször megakasztották beszédét: támogatói reformokért, korszerűsítésért kiáltoztak, keményvonalas bírálói azt üvöltözték, hogy halál Amerikára! Roháni erre azt magyarázta, hogy belső összhang kell a célok eléréséhez, az összhanghoz pedig nagyobb tolerancia.

“Ha nem tudunk megegyezni egy belső ügyben az ésszerűség talaján állva, akkor hogyan tudnánk a bonyolult, térségbeli és globális kérdésekben? – vetette fel.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez