Szabadon engedték a kémkedéssel vádolt szlovákokat Iránban

Teherán szabadon engedte a két, kémkedéssel gyanúsított szlovák állampolgárt. Hat társukat már szeptember elején hazaengedték. Az eset nem kis diplomáciai bonyodalmat okozott Irán és Szlovákia között. 

A nyár folyamán az iráni hatóságok azzal a gyanúval vették őrizetbe a nyolc szlovákot és egy iránit, hogy sárkányrepülés közben kémkedtek, fényképeket készítettek egy tiltott terület fölött, Iszfahán tartományban. Iszfahánban számos nukleáris létesítmény található, köztük a natanzi urándúsító üzem. Azzal is vádolták a szlovákokat, hogy olyan eszközöket vittek be az országba – például rádió-adóvevőket -, amelyek ott tiltottak.

Az iráni sajtóban azt állították róluk, hogy sárkányrepülés közben képeket készítettek katonai intézményekről Iszfahán tartományban, egy tiltott területről, és olyan eszközöket vittek be az országba – például rádió-adóvevőket -, amelyek ott tiltottak.

A szlovák turistákról barátaik elmondták Pozsonyban, hogy csupán szenvedélyüknek hódoltak, mert keresik a világban a legjobb légáramlatokat és a szép tájakat, és repüléseikről dokumentumfilmeket készítenek. Az egyik szabadon engedett, Vladislav Frigo így nyilatkozott: ők úgy tudták, hogy Iránban 2300 méteres magasság alatt tilos fényképezni, ők efelett fotóztak. Az adóvevőket csak az engedélyezett frekvenciákon használták – mondta, de elismerte, hogy a készülékeket az iráni törvények ellenében vitték be az országba. Beszámolt arról, hogy a többi őrizeteshez képest jó körülmények között tartották őket fogva.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez