Iránban fel akarják akasztani a brutális férjét megölő gyerekmenyasszonyt

Razieh Ebrahimit 14 évesen kényszerítették férjhez a szomszéd fiához. 15 évesen gyereket szült, 17 évesen lelőtte a férjét annak fegyverével. A szülei feljelentették. Most 21 éves, és a halálsoron várja, hogy felakasszák.

A Human Right Watch szerint a nő, akit a helyi sajtó “Maryam”-ként emleget, fejbe lőtte az alvó férfit, és a holttestet elásta a kertben. Három éve tartóztatták le, azóta az ahvazi börtönben ül, és bűnösnek vallotta magát. Azt mondja, évekig tartó testi és verbális bántalmazás után szakadt el nála a cérna.

Irániak, nemzetközi szervezetek és jogvédők harcolnak a fiatal nőért. A nemzetközi jog tiltja, hogy gyerekekre halálbüntetést szabjanak ki, de Iránban a lányok 9, a fiúk 15 éves koruktól kivégezhetők, ha a bíróság úgy ítél – emlékeztet az Independent. Ebrahimi ügyvédje a per újratárgyalását kérte, arra hivatkozva, hogy a gyilkosság idején még nem töltötte be Ebrahimi a 18-at, és nem volt tisztában tette következményeivel. Most abban bízik, hogy felfüggesztik az ítélet végrehajtását, és időközben Irán teljes egészében igazodik a nemzetközi jog vonatkozó előírásaihoz.

Az iráni törvények szerint az áldozat családja megkegyelmezhet a gyilkosnak: erre nem is olyan régen volt újabb példa. Áprilisban egy anya a bitófa alatt lekevert pofonnal semmisítette meg fia gyilkosának halálos ítéletét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez