A Nisman-ügy: Stiuso vallomást tett

Az Alberto Nisman halálának körülményeit vizsgáló ügyész, Viviana Fein, arról tájékoztatta a sajtót, hogy felvette az ügy egyik koronatanújának tartott egykori hírszerző, Antonio “Jaime” Stiuso vallomását. Fein arra pontosan nem tért ki, hogy vajon mi is áll Stiuso vallomásában, aki egészen decemberi elbocsájtásáig Nisman egyik legközelebbi munkatársaként dolgozott az AMIA robbantás kivizsgálásán.

Stiuso vallomását már csak azért is nagy érdeklődéssel várta a közvélemény, mert egy esetben éppen Cristina Fernández de Kirchner elnökasszony tett olyan kijelentéseket, amelyek arra engedtek következtetni, hogy az államfő szerint Stiusónak köze lehetett Nisman halálához. Az ügyészség azt is megerősítette, hogy megérkeztek a Nisman holttestén végzett toxikológiai vizsgálatok eredményei is, azonban részleteket ezekről sem árultak el. Az argentin közvéleményt egyébként Stiuso vallomása és a toxikológiai vizsgálatok eredménye tartja lázban, mivel mindkettő fontos részletekre deríthet fényt Alberto Nisman halálával kapcsolatban. Azonban ezen információk nyilvánosságra hozatalával – mint azt elmondták – még azért várnak a hatóságok, hogy “ne befolyásolják a vizsgálat lefolytatását”, más források szerint pedig Nisman özvegye, Sandra Arroyo Salgado kérte az ügyésztől, hogy egyelőre kezeljék bizalmasan a napvilágot látó új részleteket.

Eközben Buenos Airesben az utcára vonult ellenzéki ügyészek egy csoportja, hogy néma mentettel emlékezzenek kollégájukra, az egy hónapja elhunyt Alberto Nismanra. Hétfőn minden bizonnyal ismét érdekes fejleményeknek nézünk majd elébe, hiszen a Nisman helyére kinevezett Gerardo Pollicita államügyészt február 23-ára idézte be a törvényhozás, hogy meghallgassa a még Nisman által az elnökasszony és magas rangú kormánytisztviselők ellen megfogalmazott vádakat az AMIA merénylet kivizsgálásának akadályoztatása miatt.

Mint ismeretes Alberto Nisman ügyészt alig néhány órával kongresszusi meghallgatása előtt találták holtan – míg a kezdetben a hivatalos verzió szerint Nisman öngyilkos lett, hamarosan kiderült, hogy az ügyész halálának körülményei számos megválaszolatlan kérdést vetnek fel. Az ominózus kongresszusi meghallgatásos – amelyre azóta sem került sor – Nisman minden bizonnyal Cristina Fernández államfőre és számos kormánytisztviselőre nézve is terhelő bizonyítékokat hozott volna nyilvánosságra.

Az AMIA-zsidóközpont ellen még 1994-ben követtek el 84 halálos áldozatot és több száz sérültet követelő merényletet, a robbantás körülményeire mind a napig nem sikerült minden kétséget kizáróan fényt deríteni. A Nisman által végzett nyomozás eredményei azonban egy sor létfontosságú részletet tisztázhatnak, főként például az argentin kormány és Irán kapcsolatainak szerepét a felelősök kézre kerítésében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez