Kivégeznek két fivért becsületgyilkosságért Jordániában

Jordániában halálra ítéltek két férfit, akik megölték a saját nővérüket. Azt vallották, azért, hogy helyreállítsák a család becsületét. Amit persze szerintük a nő tépázott meg.

A 21, illetve 23 éves testvérek még a nyáron cipelték ki az elvált, ugyancsak huszonéves nőt a kertbe, és egy kötéllel megfojtották. Azt mondták az ammani bíróságon, hogy a család nevét akarták megtisztítani, miután azt feltételezték, hogy az óvónőként dolgozó testvér “rosszul” viselkedett. Hogy ez mit takar, azt nem árulta el az AFP-nek nyilatkozó bírósági tisztviselő.

Azt viszont igen, hogy évek óta most először fordult elő, hogy az elítéltek családja nem kérte a büntetés enyhítését. Jóllehet Jordániában gyilkosságért halál jár, az úgynevezett becsületgyilkosságok esetében az akasztást börtönbüntetésre szokták változtatni, ha a hozzátartozók ezt kérik. Most nem kérték.

A királyságban évről évre 15-20 nő válik ilyen bűntény áldozatává, annak ellenére, hogy a kormány igyekszik megakadályozni a hasonló gyilkosságokat.  A Cambridge-i egyetem bűnügyi intézetének júniusi felmérése szerint sok jordániai tizenéves vallja azt, hogy egy férfi végezhet a feleségével, a nővérével vagy a lányával, ha úgy látja, hogy az szégyent hozott a családra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez