A Murszi per: Újabb halasztás

Egyiptomban ma folytatódott a megbukott egyiptomi elnök, Mohamed Murszi pere. Az egyiptomi hatóságok teljesen lezárták a kairói rendőrakadémiát és megakadályoztak minden Murszi-párti tüntetést, sőt az ex-elnököt hangszigetelt üvegablakokkal vették körül a tárgyalóteremben. Azonban ez a tárgyalás is úgy végződött, mint az eddigiek: későbbi időpontra halasztották.

Az előző, január 8-i meghallgatást az egyiptomi hatóságok elhalasztották a rossz időjárási viszonyokra hivatkozva. A kormány nem akarta a perrel január 14-15-én tartott népszavazások lefolyását veszélyeztetni. Ma a városban a biztonsági erők több mint 60 páncélozott katonai járművel és 8 ezer állig felfegyverzett rendőrrel igyekeztek megelőzni az újabb összecsapásokat.

Január 28-án reggel Murszit helikopterrel szállították az alexandriai Burdzs el-Arab börtönből a kairói rendőrakadémiára, a bírósági tárgyalás helyszínére. Murszi mellett az ügynek 130 másik vádlottja van, bár a hatóságok csak húsz személyt tudtak előállítani, köztük a Muzulmán Testvériség vezetőjét. A távollétükben perbe fogott vádlottak között van többek között a Hamász palesztin szélsőséges szervezet és a Hezbollah libanoni sííta párt és milícia számos tagja is.

Az ügyészség szerint Murszinak és társainak célja az egyiptomi állam és a közigazgatási intézmények lerombolása volt, ezért külföldi csoportokkal szövetkeztek, amelyeknek körülbelül 800 fegyverese hatolt be a Gázai övezeten keresztül az országba, hogy a felkelés körüli káoszt kihasználva megszervezze a rabok kiszabadítását. Az akció alatt több fegyenc és rendőr meghalt.

Egy biztonsági intézkedés értelmében a tárgyalás helyszínén a vádlott fémketrece köré hangszigetelt üvegablakokat állítottak fel, amivel a hatóságok azt próbálták megakadályozni, hogy az exelnök pódiumnak használja a pert, és még több támogatót szerezzen. Murszi végig azt hangoztatta, hogy ő politikai fogoly, nem pedig egy egyszerű őrizetes. “Én vagyok Egyiptom legitim elnöke. A nép választott meg. Ezt a bíróságot nem ismerem el és le a katonai rezsimmel.”  – jelentette ki többször is az ex-elnök.

A jelenlévő hírforrások szerint állítólag többször is ráordított a bíróra: “Maga meg kicsoda? Hogy merészel Egyiptom legitim vezetője felett ítélkezni?” Erre a bíró egyszerűen csak annyit felelt: ” Én vagyok a Büntető Bíróság feje. Meglepő fordulat akkor állt be, amikor Mohamed Murszi megnevezte az ügyvédjét, az iszlamista gondolkodót Szelim el-Avát. Ez azért érdekes, mert az ex-elnök korábban megtagadta az ügyvéd kinevezését, mivel nem ismerte el a bűnösségét és a per legitimitását.

A tárgyalásokat nem közvetítették élőben. Amikor a vádlottak „Le a hadsereggel!” kiáltásokban kezdtek, az újságírók kikapcsolták a mikrofonjukat. Végül Saabán el-Sámi bíró elfogadta az ügyvédek kérését,miszerint napolják el tárgyalást, hogy alaposabban átvizsgálhassák a periratokat. A tárgyalás február 22-én folytatódik. Murszi ellen négy per folyik, amelyből eddig kettő tárgyalási szakasza kezdődött el. A további vádak között szerepel egyebek mellett kémkedés, emberölésre való bujtatás és a bíróság megsértése. A négy vádból három járhat ítélet esetén akár halálbüntetéssel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez