Az utazás előtt kell májustól vízumot váltani Egyiptomba

Az ügyintézés megváltoztatásáról szóló közleményt az egyiptomi idegenforgalmi hatóságok pár napja tették közé az interneten. Ennek értelmében a külföldi turistáknak május 15-től az illetékes egyiptomi külképviseleteknél kell beszerezniük a beutazáshoz szükséges vízumot, még az utazás előtt. Eddig elég volt az egyiptomi repülőtereken megvásárolni a belépési engedélyt.

A szigorításra állítólag azért van szükség, hogy az egyiptomi hírszerző szolgálatoknak több idejük legyen alaposabban ellenőrizni az országba érkező külföldieket. Kairó az ehhez hasonló intézkedések bevezetését rendszerint az észak-afrikai országokat fenyegető terrorveszéllyel szokta indokolni. Biztonsági források azonban jelezték, hogy a vízumügyek módosítása azt a célt is szolgálja, hogy az egyiptomi hatóságok kiszűrjék azokat a nyugatiakat, főként az emberi jogi aktivistákat, akik az országra nézve rendszerint kínos jelentéseket tesznek közzé a helyi állapotokról. Nemzetközi szervezetek ugyanis az utóbbi időkben többször is megvádoltak az egyiptomi kormányt, hogy semmibe veszi az emberi jogokat, és minden eszközzel megpróbálja háttérbe szorítani, illetve ellehetetleníteni a politikai ellenzék, különösképpen az iszlamista szervezetek működését az országban.

Az egyiptomi Idegenforgalmi Minisztérium által kiadott közleménynek azonban több pontja nem egyértelmű. Ilyen például a szervezet turistacsoportok tagjainak a belépése az országba. A közleményben az áll, hogy a turistacsoportok tagjai továbbra is az országba való belépéskor válthatnak vízumot, valamelyik idegenforgalmi ügynökség segítségével, illetve közreműködésével. Kitétel azonban, hogy ezeknek a turistacsoportoknak szigorúan tartaniuk kell magukat az utazást szervező ügynökség programjához.

A kairói magyar nagykövetség és más hivatalos szervek még nem adtak ki tájékoztatást a megváltozott vízum ügyintézéssel kapcsolatban.

Eddig is be lehetett szerezni persze az egyiptomi vízumot a külképviseleteken, de jóval többet kellett fizetni érte, mint a reptéren.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez