Vízágyú röpítette a levegőbe a török riporternőt

Az eset a múlt héten történt, a kép mostanában járja be a világsajtót. Ankarában egy tüntetésen vízágyú sugara találta el az egyik tévécsatorna tudósítóját. A nő a levegőbe repült, aztán a földre esett, és többször hiába próbált felállni: folyamatosan lőtték a vízoszloppal.

Erőszakkal akart feloszlatni egy tüntetést Ankarában a múlt héten a rendőrség. Könnygázt és vízágyúkat vetett be, hogy jobb belátásra bírjon 3 ezer kormányellenes tüntetőt.  

A demonstrációról tudósított a török Ülüsal tévécsatorna riportere, Hüsna Sari is. Aki szó szerint kirepült a képernyőről, amikor eltalálták egy vízágyúval. Azt mondja: megpróbálta megértetni a rendőrökkel, hogy újságíró, és a dolgát teszi, de hiába.

“Békés tüntetés volt. Nem lehetett előre tudni, hogy ilyen incidens történhet. Amikor a rendőr-sorfal előtt álltam,  a rendőrök könnygázt és vízágyút vetettek be, minden figyelmeztetés nélkül – mondta a Hürriyet Daily News-nak a riporternő.

“Abban a pillanatban már megkezdtük a felvételt, pont az operatőrrel szemben álltam. Kereszttűzben ragadtam. A mikrofonomra mutogatva megpróbáltam elmagyarázni a rendőröknek, hogy újságíró vagyok. A vízsugár keményen hátbavágott. Emlékszem, hogyan repültem és etem le a földre. Megpróbáltam felállni, de többször célba vett a vízágyú. Erős fájdalmat éreztem a bordáimban. A barátaim kórházba vittek. Biztos vagyok benne, hogy a rendőrök szándékosan támadtak a sajtóra.”

Az összecsapásokban ketten sérültek meg súlyosan, egyikük egy rendőrtiszt – jelentette az AFP hírügynökség. A múlt hónapban a török kormányfő, Tayyip Erdogan felvetette több száz katonatiszt perének újratárgyalását. Azzal vádolták őket, hogy még 2003-ban meg akarták dönteni a kormányt. Megfigyelők szerint a per felmelegítésével a miniszterelnök azokat a riválisait akarja hiteltelenné tenni, akik a – szerinte kiagyalt – korrupciós botrány miatt a távozását követelik. Az ankarai tüntetők az al Arabiya szerint a perújrafelvétel ellen tiltakoztak. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez