Elment a férfi, aki segített Dubajt kitalálni

92 éves volt, és évtizedekig az 1990-ben meghalt dubaji emír pénzügyi tanácsadója. Akkor, amikor létrejött az, amit ma Dubaj néven ismerünk. Hozzá fűződik a szabadkereskedelmi övezet létrehozása épp úgy, mint az angol tannyelvű oktatás bevezetése vagy az első felhőkarcolók felépítése.

Bill Duff Oxfordban végzett, kitűnően beszélt arabul és pénzügyi tanácsadó volt a bankszakmában Kuvaitban, amikor az 1950-es években megismerkedett a néhai emírrel. 1960-ban már az ő alkalmazásában állt.

Ő alapította meg a dubaji pénzügyi minisztériumot, és a vámhivatalt. Fontos szerepe volt a világkereskedelmi kikötő és a Dzsebel Ali szabadkereskedelmi övezet létrehozásában is. Duff alapította az első, angol oktatási program alapján működő óvodát és iskolát Dubajban. Akárcsak a keresztény temetkezési bizottságot vagy a víz-, illetve az áramszolgáltatót.

Karrierje során rá várt, hogy valóra váltsa Rasid sejk és fiai álmait. A Gulf News főszerkesztője szerint nagyon elkötelezett volt Dubaj iránt, és vitathatatlanul meghatározó szerepet játszott az emírség fejlődésében a 60-as, 70-es, 80-as években. Ráadásul szavát tartó úriember volt, egyenes, becsületes, takargatni valók nélkül – mondják, akik ismerték. Annyira szerette Dubajt, hogy ott is helyezik majd örök nyugalomra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez