Nobel-békedíjas aktivistát toloncoltak ki Egyiptomból

Az egyiptomi hatóságok őrizetbe vették, majd szerdán kitoloncolták az országból Mairead Maguire Nobel-békedíjas ír békeaktivistát, aki másokkal együtt a Gázai övezetbe akart utazni Kairón keresztül.

Mint elmondta, egy társával kedden este érkeztek, s azonnal őrizetbe vették és kihallgatták őket. Nyolc óra fogvatartás után közölték velük, hogy nem engedik be őket az országba, és feltették őket egy londoni gépre. A reptér egy illetékese közölte, hogy Maguire és társa tiltólistán van.A kairói repülőtéren van még tucatnyi pacifista aktivista is, akinek nem engedik elhagyni a létesítményt, de egyelőre nem világos számukra, hogy őket is kitoloncolják-e.

A küldöttség csütörtökön a Gázai övezetbe akar utazni a rafahi határátkelőn át, az egyetlen útvonalon, amelyet Izrael nem tart blokád alatt. Az egyiptomi hatóságok kedden betiltották az övezetet hatalmában tartó Hamász radikális palesztin mozgalom mindennemű tevékenységét Egyiptomban. Ugyanakkor az egyiptomi kormányzat azt sem szeretné, ha úgy tűnne, hogy az izraeliek “cinkostársa” a Gázai övezet blokádjában: ezért azután az aktivisták tervezett útja nehéz helyzetbe hozta Kairót.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez