Az Egyesült Arab Emírségekben is terrorszervezetté nyilvánították a Muzulmán Testvériséget

Az Egyesült Arab Emírségek – néhány nappal Szaúd-Arábia hasonló döntését követően – terrorszervezetté nyilvánította a Muzulmán Testvériséget.

A Perzsa-(Arab-)öböl menti, Nyugat-barát Egyesült Arab Emírségek külügyminisztériuma szombaton a WAM hírügynökség útján bejelentette: szorosan együttműködik Szaúd-Arábiával a terrorista csoportok leküzdésében, s felszámolják az anyagi és erkölcsi támogatás minden formáját. Szaúd-Arábia pénteken minősítette terrorszervezetté a muszlim szervezetet, és bejelentette, hogy terrorista csoportnak tekint két, Szíriában harcoló szélsőséges dzsihádista csoportot is: az Iraki és Levantei Iszlám Államot (ILIÁ) és az an-Núszra Front nevű lázadócsoportot.

A kairói kormány tavaly decemberben nyilvánította terrorszervezetnek a testvériséget, az ország legbefolyásosabb iszlamista szervezetét, felelőssé téve az Egyiptomban elszaporodott erőszakos cselekményekért. A szervezetet Egyiptomban már 2013 szeptemberében betiltotta egy kairói bíróság azzal a váddal, hogy fegyveres iszlamistákat képez ki és finanszíroz a Sínai-félszigeten.

A tavaly júliusban megbuktatott Mohamed Murszi egyiptomi elnököt támogató mozgalomnak gyakorlatilag a teljes vezetősége és több ezer aktivistája börtönben van, az ellenük folyó perekben tüntetők megölésével, hazaárulással és terrorizmussal vádolják őket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez