Izraeli légicsapás a Gázai övezet ellen

Izraeli harci repülőgépek Gázai övezeti célpontokat támadtak szerda éjjel, megtorlásul az Iszlám Dzsihád fegyveres szárnya által Izrael ellen végrehajtott délutáni rakétatámadásokért. 

A keskeny tengerparti övezetben hatalmon lévő palesztin Hamász szervezet biztonsági forrásai arról számoltak be, hogy az izraeli harci gépek több rakétát is kilőttek az iszlamista fegyveres csoport által használt katonai táborokra. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés. 

Az izraeli hadsereg éjjel kiadott közleménye szerint 29, a fegyveres csoporthoz tartozó Gázai övezeti célpontra mértek légi csapást. 

A hadsereg vezető tábornokai előzőleg rendkívüli tanácskozást tartottak, hogy eldöntsék: milyen választ adnak arra a tömeges rakétatámadásra, amely délután érte Izrael a területét. 

A 2012 novembere óta legjelentősebb palesztin rakétatámadásban a hadsereg közleménye szerint 41 rakétát lőttek ki Izraelre. A Szderót és Netivot városok irányába kilőtt rakéták közül néhányat még a levegőben megsemmisítettek az izraeli Vaskupola védelmi rendszer ellenrakétái, más részük lakatlan térségekre hullott, de nyolc közülük lakott területen csapódott be. 

Benjámin Netanjahu miniszterelnök kemény választ ígért a Gázai övezetből érkezett támadásra. Avigdor Liberman külügyminiszter a 2-es tévécsatornának úgy nyilatkozott, hogy nem lehet napirendre térni a rakétatámadás fölött. “El kell foglalni és ki kell takarítani Gázát” – hangoztatta.

A Hamász biztonsági tisztségviselőinek közlése szerint az izraeli harci gépek az éjjel öt hullámban 16 rakétát lőttek ki a Hamász és az Iszlám Dzsihád által használt különböző, Gázai övezeti katonai táborokra, többek között délen Rafah térségében, északon pedig Hán-Júnisz környékén. Szemtanúk szerint mentőautók és tűzoltók száguldottak a légicsapás sújtotta környékre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez