Bűnösnek találta a bíróság a volt izraeli kormányfőt

Ehud Olmert volt izraeli miniszterelnök csúszópénzt fogadott el – ezt mondta ki a bíróság Izrael történetének legnagyobb megvesztegetési perében. A Holyland jeruzsálemi építkezési ügyben a tizenkettőből kilenc vádlottat bűnösnek találtak  kenőpénz kifizetésében,  illetve elfogadásában. 

Még nem hoztak ítéletet a vádlottak büntetésének mértékéről, és lehetőségük van fellebbezésre is, de a bíró szerint vétségükért hosszú, letöltendő börtön jár. A bíró a korrupció mellett azzal is megvádolta Olmertet, hogy cinikusan viselkedett és hazudott a bíróságon.

Ha az ítéletet felsőbb fokon megerősítik, a volt miniszterelnök politikusi visszatérése végleg lehetetlenné válik.

Olmert félmillió sékelt, vagyis átszámítva körülbelül harminc millió forintot fogadott el 1993 és 2003 között jeruzsálemi főpolgármesterként, hogy a város déli részén, egy domb tetején az oda eredetileg tervezett szálloda helyett egy annál több mint tízszer nagyobb lakópark épüljön.

Az Ehud Olmertet negyven évig szolgáló titkárnő 1997-ben 350 ezer sékelt (21 millió forint) kapott, hogy előbbre vigye az építkezési terveket. Ő a múlt héten vádalkut kötött: tizenegy hónapos letöltendő börtönbüntetést kap, és vissza kell adnia az “ajándékok” egy részét.

A vádalku miatt várhatóan újabb bűnügyi eljárás vár a volt miniszterelnökre az igazságszolgáltatás akadályozása miatt: a titkárnő egy kazettával bizonyította ugyanis, hogy volt főnöke befolyásolni próbálta tanúvallomását.

(Visited 1 times, 1 visits today)

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. Bebtó Zoltán

    mind korrupt mind a magyarok

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez