Londonban is fogy a levegő a muzulmán testvérek körül

Vizsgálat indult Londonban a Muzulmán Testvériség ellen. Melynek sok tagja települt át Egyiptomból Nagy-Britanniába, miután a hadsereg kiakolbólította a hatalomból Mohamed Morszit, és főleg miután Kairó decemberben terrorista csoportnak nyilvánította a szervezetet. David Cameron miniszterelnök most azt szeretné kideríttetni, hogy mit is csinálnak ezek az emberek az országában. Meg még mást is szeretne megtudni.

A Downing Street 10-ben azt mondják: górcső alá veszik nem csak a Testvériség tevékenységét, de a filozófiáját is. A Guardian arról ír, hogy a “sürgős” vizsgálat részben azt hivatott kideríteni, hogy van-e köze a szervezetnek három külföldi turista meggyilkolásához februárban a Vörös tengernél, és hogy a csoport tervez-e “szélsőséges tevékenységet” brit területről. Az MI6, Nagy-Britannia külföldi hírszerzése nyomoz a londoni Times szerint a megölt turisták ügyében, míg az MI5, a hazai titkosszolgálat  a Testvériségnek azokat a magas rangú vezetőit figyeli meg, akik Morszi megbuktatása után érkeztek Nagy-Britanniába. Ha bármilyen terrorista kapcsolatot találnak, a csoportot Egyiptom és Szaúd-Arábia után Nagy-Britanniában is betilthatják.

A Times egyébként arról is ír, hogy a szervezet vezetői Londonban tartották tavaly azt a tanácskozásukat, amelyen eldöntötték: miként reagáljanak Morszi elnök megfosztására a hatalomtól. Kairó azzal vádolja a Testvériséget, hogy ő szervezi és irányítja az erőszakos cselekményeket, így a robbantásos vagy fegyveres merényleteket Egyiptomban.

A héten kiderült, hogy mikor lesz az egyiptomi elnökválasztás, az elmúlt héten pedig hivatalossá vált, amit mindenki tudott, hogy a Morszit kiszorító Sziszi (ex)tábornok indul azon. A Testvériség Londonban élő vezetője, Ibrahim Muni a hírre azt mondta az al Arabiyának: nem lesz stabilitás és biztonság Egyiptomban, ha Sziszi győz.

Januárban már mi is írtunk arról, hogy Észak-Londonban, egy használaton kívüli kebabbolt fölött szervezi újra magát a Muzulmán Testvériség. A brit fővárosban szerkesztik a szervezet hivatalos angol nyelvű weboldalát, az Ikhwanweb-et is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez