Leromboltatná a bibliai kolostort a (vélhetően hibbant) tábornok

Keresetet nyújtott be Egyiptomban egy nyugalmazott tábornok a bibliai Sínai hegy közelében álló, csaknem 1500 éves Szent Katalin kolostor leromboltatása érdekében. Arról a kolostorról van szó, amelynek területén szólt a hagyomány szerint az égő csipkebokorból Mózeshez Isten, és amely ott van az UNESCO világörökségi listáján is.

A 76 éves ex-generális, Ahmed Ragai Attiya azt állítja: a Szent Katalin a Sínai félsziget déli részén “külföldiek menedékévé vált”, a szerzetesek egyre másra változtatják meg a környéken a neveket, vélhetően megtévesztési célból, és megpróbálnak elrejteni egy földalatti forrást, a Mózes kutat. És ha mindez még nem volna elég ok arra, hogy a helyet a földdel tegyék egyenlővé, a kolostor szerinte a megszállás jelképe: a görög zászló lobog rajta (miután görögkeleti szerzetesek lakják). A tábornok szerint a cellák, a kertek és a templomok-kápolnák sem érdemlik meg a fennmaradást, mert “nem történelmiek”.

A kolostor tagadja a vádakat: azt állítja, hogy igenis történelmi ott minden, olyannyira, hogy a műemlékvédelmi törvény hatálya alatt áll, és az UNESCO is vigyáz rá. A kairói kormány, úgy tűnik, nem nagyon veszi komolyan a tábornok “jogi” érveit.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez