Megbocsátás az akasztófa tövében

Rendkívül szokatlan és meglepő dolog történt egy iráni kivégzésen: az áldozat anyja megbocsátott a gyilkosnak és nem hajtotta végre az ítéletet, vagyis megkegyelmezett neki. Ilyen még egyszer sem fordult elő az iráni kivégzések történetében, hogy az áldozat családja amnesztiában részesítette volna a gyilkost, s emiatt ez az eset komoly vitát váltott ki a perzsa országban. 

A “megszokott módon” kezdődött egy nyilvános kivégzés az iráni Royan városában: az őrök odacipelték a férfit, rászorították a nyakára a kötelet, a kivégzésre összegyűlt tömeg szidta a halálraítéltet, majd pedig a rendőrök kihívták az áldozat anyját. Az iráni törvények szerint ugyanis a halott férfi családja jogosult arra, hogy kirúgja az akasztófán függő férfi alól a széket.

Azonban most teljesen meglepő dolog történt, mert az utolsó pillanatban a halott anyja meggondolta magát, arcon vágta a halálraítéltet, és megbocsátott a gyilkosnak. Az anya azzal indokolta a döntését, hogy szerinte a férfi nem szándékosan ölte meg a fiát. Majd odalépett az apa is, s eltávolította a hurkot a halálraítélt nyakáról. A tömeg elhalkult, s a rendőrök hirtelen azt sem tudták, mitévők legyenek, csak álltak ott döbbenten. 

Balal – vagyis a halálraítélt gyilkos – hét évvel ezelőtt késelt halálra egy akkor 18 éves férfit, ezért végezték volna ki most. Állítólag Hosseinzadeh kezdett el kötözködni, amire Balal egy konyhakést húzott elő. A halott férfi anyja viszont annak ellenére hagyta életben, hogy nem Hosseinzadeh volt az első elhunyt gyereke: a másik gyerekét 11 éves korában egy motorbaleset miatt vesztette el. Balal édesanyja ezután sírva köszönte meg Hosseinzadeh édesanyjának a váratlan kegyelmet, s az édesapák pedig megölelték egymást. 

“Három napja a feleségem álmában látta a fiát, aki azt mondta, hogy jó helyen van, és nem kell megtorolni a halálát. Ez megnyugtatta a feleségemet, és úgy döntöttünk, hogy átgondoljuk a dolgot a kivégzésig.” – magyarázta az áldozat apja.  

Irán teljesen felbolydult az eset kapcsán, a szülők döntése rendkívül megosztja az iráni társadalmat. Több iráni médiaszemélyiség és reformer követeli a bűnös szabadon engedését, de a hatóságok szerint ez nem lehetséges: az áldozatok szülei csak a kivégzésről dönthetnek, de a börtönbüntetésekkel kapcsolatban a bíróság dönt.  Ugyanakkor a konzervatívok szerint – bár az iszlám vallásban is fontos szerepet tölt be a megbocsátás – nem szabad, hogy ez az eset “trenddé” váljon a perzsa országban. 

Az Amnesty International üdvözölte a Balalnak adott kegyelmet, viszont ismételeten bírálta Teheránt a kivégzések miatt. Egy év elejei ENSZ jelentés szerint a perzsa országban tavaly több mint 500 embert végeztek ki, közülük 57-et nyilvánosan. Olyanokat is halálra ítéltek, akik olyan, halálos áldozattal nem járó bűncselekményt követtek el, mint a rablás, a kábítószerrel való visszaélés, valamilyen gazdasági bűncselekmény, vagy olyan tettek, amelyeknek nem szabadna bűntettnek minősülniük, mint például a „házasságtörés” és az „istenkáromlás.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez