Hét év után kibékült a Fatah és a Hamasz

 

A rivális palesztin frakciók bejelentették, hogy véget vetnek a hét éve taró ellenségeskedésnek. A tévében a Hamasz miniszterelnöke, Iszmail Hanije számolt be arról egy üzenetben, hogy vége a palesztinok megosztottságának, és 7 hónapon belül általános választásokat tartanak.

Hasonló egyezményeket elvben már ezelőtt is kötöttek, de soha nem tartották be őket. Az iszlámista militáns Hamasz 2007-ben foglalta el Mahmud Abbasz palesztin elnöktől Gázát, csak Ciszjordánia néhány részét hagyta meg neki. Mindkét oldal kizárólagosságra tört a saját territóriumán. Abbasz a hét elején küldött delegációt Gázába a megbékélési tárgyalásokra. Basszam Szalhi, a küldöttség egyik tagja ma elmondta: az új egyezmény alapján közös átmeneti kormányt állítanak fel, 5 héten belül, és az ezt követő fél évben megtartják a választásokat is. 

Az izraeli kormányfő, Benjamin Netanyahu arra figyelmeztette Abbaszt, hogy választania kell az Izraellel kötendő béke és a zsidó állam iszlámista ellensége (a Hamasz) között. A kettő együtt nem megy. Az izraeli külügyminiszter ennél is tovább ment. Avigdor Lieberman azt mondta: Abbasz kézjegye egy Hamasszal közös egyezségokmányon annyi, mint a tárgyalások befejezésének aláírása a Palesztin Hatóság és Izrael között. 

Az új megbékélési ajánlat egybeesett a palesztin és izraeli tárgyalók találkozóival, akik megpróbálják kitolni az amerikai közvetítők által megszabott április 29-i határidőt. Mindkét oldal azt állítja: a legutóbbi, keddi jeruzsálemi találkozó után is komoly nézeteltérések maradtak köztük. Netanjahu a palesztinközi megbékélés hírére újságíróktól azt kérdezte: “Abbasz a Hamasszal akar békét, vagy Izraellel? Megszerezheti az egyiket, de a másikat akkor nem. Remélem, békét akar. De eddig még nem bizonyította ezt”. 

Abbasz szóvivője, Nabil Abu Rdeineh szerint a palesztin egység belügy. “Abbasz a békét választotta és a palesztin nép egységét. Az utóbbi erősíti az előbbit. Nincs ellentmondás a tárgyalások és a megbékélés között.” Liebermann ugyanakkor szóvivőjén keresztül azt közölte: Abbasz, aki azt a Palesztin Hatóságot vezeti, amely korlátozott önrendelkezéssel bír a megszállt Ciszjordániában, nem köthet békét egyszerre Izraellel és a Hamasszal, egy olyan terroristaszervezettel, amelynek célja Izrael megsemmisítése.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez