Különleges egészségügyi központokkal a MERS vírus ellen

Három különleges egészségügyi központot nyitottak a MERS (Middle-East Respiratory Syndrome) nevű koronavírus rohamos terjedésének kezelésére Szaúd-Arábiában, ahol az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint 94-re emelkedett a halottak, és 323-ra a fertőzöttek száma.

A vírus közben terjedni látszik, Egyiptomban is megjelent. A szaúd-arábiai egészségügyi tárca közölte, hogy a három központ Dzseddában, Rijádban, valamint a keleti tartományban kezdte meg működését. Az elkülönítésre alkalmas szobákkal, a legmodernebb eszközökkel és laboratóriumi technológiával felszerelt komplexumokban az intenzív ellátásra alkalmas összesen 146 ágy van, az ambuláns kezelés mellett. Hamarosan újabb központokat rendeznek be az ország más részeiben is.

A centrumok kialakítása része a rohamosan terjedő fertőzés feltartóztatását célzó sürgősségi tervnek – mondta el a tárcát ideiglenesen vezető Abdel Fakieh munkaügyi miniszter. Hozzátette, további intézkedéseket hoznak mind a megelőzés, mind a kór gyógyítása terén. Közölte azt is, hogy szombaton újabb tíz esetet jelentettek.

Fakieh azt követően vette át az egészségügy felügyeletét, hogy az uralkodó múlt héten menesztette Abdallah el-Rabijahot korábbi tárcavezetőt, meg nem erősített hírek szerint azért, mert az utóbbi időben rendkívüli módon emelkedett a MERS-megbetegedések száma.

A súlyos akut légzőszervi megbetegedést okozó SARS-vírushoz hasonló (annál gyakrabban halált okozó, de kevésbé fertőző) koronavírus 2012 szeptemberében jelent meg Szaúd-Arábiában. Egyiptomban szombaton diagnosztizálták az első megbetegedést egy Rijádból hazatért mérnöknél, akit megfigyelés alatt tartanak egy kairói kórházban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez