Egyre szaporodnak Asszad kihívói: már egy nő is van köztük

A helyzet meglehetősen furcsa. Szakértők szerint a mostani elnök, Basar el Asszad az egyetlen esélyese a szíriai elnökválasztásnak, jóllehet ő még hivatalosan nem is jelentette be indulási szándékát. Hatan ugyanakkor már bejelentkeztek, rácáfolva a megfigyelők várakozásaira. A hat jelölt egyike nő.

Június 3-ra írták ki az elnökválasztást a polgárháborús Szíriában. A parlament ma közölte: négy újabb jelöltet vettek nyilvántartásba. Így már összesen hatan vannak, akik Asszad ellen indulnának, de maga az elnök, akinek családja birtokolja a posztot már több mint négy évtizede, még nem jelezte a szándékát. Persze, nem titok, hogy meg akarja tartani a hatalmat. Amire nagyon nagy esélye van. Sőt. Sokan azt mondják, egyedül ő jöhet komolyan számításba, a három éve tartó polgárháború, az 1500 áldozat és annak ellenére, hogy 9 millió szíriainak el kellett hagynia otthonát a konfliktus miatt.

A száműzetésben működő ellenzékiek és a Nyugat szerint az elnökválasztás a demokrácia paródiája lesz. A damaszkuszi kormány ugyanakkor azut állítja: szabad és átlátható lesz a voksolás.Hogy technikailag hogyan tudják kivitelezni, azt senki sem tudja. Gondoljunk csak az otthonából elűzött 9 millió emberre. A jelöltek között van egy Amerikában tanult üzletember, egy független parlamenti képviselő, egykori kommunista, egy 49 éves gépészmérnöknő, egy nemzetközi jogot tanító professzor, és két férfi, akikről csak annyit tudunk, hogy 1966-ban, illetve ’71-ben születtek.

A jelöltek többsége ismeretlen még a szíriai közvéleménynek is. A választási törvény kizár mindenkit az indulásból, aki az elmúlt 10 évben külföldön élt, így persze a politikai ellenzék száműzetésben élő tagjait is, akik esetleg valódi kihívók lehetnének. Asszad januárban azt nyilatkozta az AFP hírügynökségnek: komoly esély van arra, hogy újrajelölteti magát, és ha így lesz (miért is ne lenne?), akkor senki nem ad esélyt arra, hogy bárki más nyerjen.

Az indulókat a 250 parlamenti képviselőből legalább 35-nek kell támogatnia. A 250-ből 160 Asszad Baath pártjának tagja: ez a párt irányítja vasmarokkal Szíriát fél évszázada. A mostani lesz az első olyan elnökválasztás az országban, amelyen több jelölt is indul. Ezt egy két évvel ezelőtti alkotmánymódosítás teszi lehetővé. Korábban az volt az egyetlen opciójuk a szíriaiaknak, hogy támogatják vagy ellenzik-e a parlament által jelölt Basar el Asszad, illetve előtte az apja, Hafez el-Asszad megválasztását.

Monzer Akbik, az ellenzéki Nemzeti Koalíció vezetőjének, Ahmed Dzsarbának a kabinetfőnöke korábban azt mondta Törökországban a Reuters-nek: Szíriában nem voltak igazi választások azóta, hogy a Baath párt 1963-ban megszerezte a hatalmat, és bármiféle voksolás a mai helyzetben “vicc lenne”. “Ha Asszad választást akar, színházat csinál belőle – általa irányított “ellenzékkel” Bármelyik komolyan veendő valódi ellenzéki jelöltet azonnal megölnék, ha betenné a lábát Szíriába. Ki merészelne Asszaddal szemben indulni?”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez