Fellángoltak az Erdogan ellenes indulatok a bányaszerencsétlenség után

Heves tiltakozás tört ki szerdán a több mint kétszáz halálos áldozatot követelő török bányakatasztrófa helyszínén, az ország nyugati részén fekvő Soma városánál, ahol dühös helyi lakosok tüntettek a helyszínre látogató Recep Tayyip Erdogan kormányfő ellen.

Több tucatnyi tüntető Erdogan lemondását követelte, megrugdosták a kocsiját, köveket dobáltak, és közben néhányan azt kiabálták, hogy Erdogan “gyilkos” és “tolvaj”. Velük szemben gázmaszkokat viselő és vízágyúkkal felszerelt rohamrendőrök sorakoztak fel.

Nem csupán a helyszínen uralkodott feszült légkör, a nap folyamán ugyanis Isztambulban és Ankarában is tiltakozó megmozdulásokat tartottak.

Erdogan a helyszínre érkezése után elmondta, hogy a tragédia legapróbb részletét is megvizsgálják, és semmilyen mulasztást nem fognak figyelmen kívül hagyni. A török kormányfő korábban háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.

A bányát üzemeltető Soma Holding vállalat illetékese közölte, hogy mintegy 450 bányászt sikerült kimenteni. Nagyjából 120 társuk sorsa továbbra is ismeretlen.

Egy török kormányzati tisztségviselő elmondta, hogy utoljára a hajnali órákban sikerült felszínre hozni túlélőt. Az elhunyt bányászok halálát szénmonoxid-mérgezés okozta.

Taner Yildiz energiaügyi miniszter szerda délelőtt arról számolt be, hogy a szénbányában 787 bányász tartózkodott a baleset idején, és rengetegen sérültek meg. Hozzátette, hogy egyre kevesebb a remény túlélők kimentésére. A tárcavezető a több mint négyszáz emberből álló mentőosztag munkáját felügyeli a helyszínen.

A szénbányában kedden műszakváltás idején detonáció történt. Állítólag egy transzformátor robbant fel, majd tűz ütött ki a mintegy egy kilométer mély tárnában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez