Casablancában építik Afrika legmagasabb felhőkarcolóját Binladenék

Casablancában, Marokkóban építi fel egy szaúdi befektető Afrika legmagasabb épületét. Több mint kétszer akkora lesz, mint  a jelenlegi rekorder, a dél-afrikai Carlton Center.

114 emelet, 540 méteren. Ez lesz a legnagyobb felhőkarcoló Afrikában. A mostani “leg”, a johannesburgi Carlton Center “csak” 223 méterre nyúlik a magasba.

A kivitelező a szaúdi üzletember, Tarek Binladen dubaji cége, a Middle East Development LLC lesz. A költségek a számítások szerint 1 milliárd dollárra rúgnak majd.

A projekt munkaneve Al Nur, vagyis Fény torony, de elkészülte után valószínűleg a marokkói uralkodó, VI. Mohamed király nevét kapja majd a felhőkarcoló.

A projektigazgató azt mondja: azért választották Marokkót, mert ez a kapu Afrika és Európa között. Ráadásul modern ország, és politikailag is stabil.

Az épület a tervek szerint 2018 júniusára készül el. Azért lesz éppen 540 méteres, mert Afrikában 54 ország van. Így aztán a kontinensen mindenki úgy érezheti, hogy részese a felhőkarcolónak.

És azért 114 emeletes, mert ennyi szúrája, fejezete van a Koránnak. A homlokzatot afrikai minták díszitik majd, az Afrikában beszélt ezer nyelvet jelképezve.

Az építkezési terület 25 hektáros, az épületben hétcsillagos szálloda, üzleti központ és pláza is lesz.

Casablanca már most sincs “leg” nélkül: itt áll a világ legmagasabb mecsetje, a 210 méteres 2. Hasszán mecset.

A világ legmagasabb épülete egyébként a Közel-Keleten van. A mostani beruházás nem veszélyezteti a négy évvel ezelőtt átadott, 828 méteres dubaji Burzs Kalifa elsőségét.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez