Pusztító tüzek az Amazonas mentén

Elegendő a Csendes óceán és az Atlanti ócean vízhőmérsékletének minimális változása ahhoz, hogy az Amazonas vidékén drámaian megnövekedjen az erdő- és bozóttüzek veszélye. Ha az Atlanti óceán vize 0,25 fokot, a Csendes óceán pedig 1 fokot melegszik, veszélyessé válhat a helyzet a  folyót övező őserdők jelentős részén. Ez állapították meg amerikai kutatók, akik egyben azt is vizsgálták, hogyan lehetne előre figyelmeztetni a tüzek kialakulásának lehetőségére.

 

 

“Az ócean felületi hőmérsékletének emelkedése azonnali tűzveszélyt jelent, mivel északabbra sodorja az esőfelhőket és ezzel megváltozik a száraz és az esős időszakok szokásos rendje. Ez pedig gyulékonnyá szárítja a növényzetet.” – irta tanulmányában Yang Chen, a Kaliforniai Egyetem professzora.

A NASA által finaszírozott vizsgálatok szerint amennyiben a két óceán víztömegeinek hőmérséklete minimálisan is változik, az megváltoztatja az atmoszférában a légtömegek mozgásirányát, és ezzel az esők lehetősége az említett területen drámaian csökken. Márpedig ez katasztrófális következményekkel járhat a növény-és állatvilágra.

[caption id="attachment_2276" align="alignnone"]amazonia_grafikonGrafikon erről-arról[/caption]

Az egyetemi kutatók modellezték az erdőtüzek előfordulásának lehetőségét és 2010-ben már igyekeztek előre jelezni a száraz időszakot, ezzel az erdőtüzek veszélyére is figyelmeztettek. Eközben kiderült: az Atlanti ócean északi részén végbemenő hőmérsékletváltozás figyelmeztet az Amazonas nyugatra eső, perui és brazil részén fenyegető erdőtüzekre, miközben együtt a Csendes ócean hőmérsékletének módosulása a dél-amerikai kontinens keleti területeire van klimatikus hatással. 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez