Ollégió: bemutatkozik a hazánkban élő amerikai golfozó

Már több mint tíz éve nem járt Amerikában, az itteni golfozókat segíti, de tudja, hatalmas a különbség a magyar és a hazájában megismert sportág között. Kenneth Sawka Tiger Woods-szal együtt kezdte, manapság európai golfversenyekre jár. Ollégió, 3. rész.

A Globoport.hu új, videós sorozatában távoli földrészek hazánkban játszó sportolóit mutatjuk be, nemcsak sportszakmai oldalról. A harmadik részben Kenneth Sawka, a hosszú ideje Magyarországon élő golfozó volt az interjúalanyunk.

„Los Angeles mellett születtem, a filmstúdiók közvetlen közelében. Gyakorlatilag beleszülettem a televíziózásba. Azt gondoltam, talán tudom ötvözni a golfot és a színészetet. Később ez Arnold Schwarzeneggernek sikerült is, sportolt, filmekben szerepelt és politikusként is bizonyított, de én erről csak gyerekként álmodtam. Tízévesen vitt édesapám először versenyre, és a negyedik-ötödik után kezdtem megnyerni őket” – mesélte a kezdetekről Kenneth Sawka, aki évekig együtt játszott a világhírű Tiger Woods-szal is.
Útja így vezetett hazánkba: „Nagyapám itt született, kiskoromban mesélt is történeteket Magyarországról. Megtudtam, hogy van itt valaki Kanadából, aki egy golfklubot vezet, megkért, hogy segítsek, mondván, itt egy profi sincsen. Az egyik későbbi barátom, Richard például egy Tesco-ban dolgozott, pedig nagyszerű golfos volt, s nem is értettem, miért dobozokat pakol ahelyett, hogy a karrierjét építené. Azt mondta, nem is gondolt arra, hogy profi golfozó lehetne Magyarországon, de bizalmat szavazott nekem, s mára már megjárta az egyik neves európai verseny ausztriai állomását.”
A magyar nyelvvel kapcsolatban Sawka elmondta, hamar rá kellett jöjjön, nincsenek magyar szavak a golfos kifejezésekre. Az itteni ételeket nagyon kedveli: „Paprikás csirkét és gulyáslevest gyakran készítettek a nagyszüleim, s most hogy már hosszú ideje itt élek, s több mint tíz éve nem jártam Amerikában, tudom, milyen étkezési szokások vannak az egyes ünnepeken, s ezzel párhuzamosan az ízlésem is megváltozott.”

 

A sportág itteni és amerikai megítélése szerinte nagyon más: „Az itteni golfkultúra annyira idegen az amerikaitól és az általam megismerttől, hogy már a kettőt egy lapon emlegetni is kolosszális hiba lenne. Itt, keleten leginkább a foci érdekli az embereket, na meg persze a vízilabda. Ám ha valakinek el kell mondanom, mi is igazából a golf, azt tudom javasolni, a legjobb, ha felül egy repülőgépre, s átéli Amerikában.”
Saját jelenlegi helyzetét így látja: „Elsődleges feladatom itt, hogy vezetési tanácsokkal és bemutatókkal segítsek. Optimistább vagyok, mint korábban, hiszen látom, hogy vannak olyan golfozók, mint a fiatal lány, Rózsa Csilla, akinek szépen ível felfelé a karrierje. De közben azon gondolkodom, ki van mellette, aki segít neki? Nincs igazán olyan edző Magyarországon, aki ténylegesen többet tudna neki nyújtani. Talán egy napon a szülei megkeresnek, hogy adjak neki tanácsokat. Ám ha én nem lennék itt, kihez tudnának fordulni?”

 

{youtube}4RYtq8cA3vE{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez