Buli a győztesnek a Tahrir téren

Hogy mennyire hivatalosan, vagy mennyire nem, de bejött az, amit borítékolni lehetett. Abdel Fattah Al-Sziszi lesz Egyiptom következő elnöke. Az Egyptian Streets szerint 96,9 százalékot szerzett, és hívei az elmúlt éjszakát a Tahrir téren töltötték. Ott, ahol a Mubarak elleni felkelés volt 2011 elején, és amelyet a közhiedelem szerint az birtokol, akié a hatalom az országban.

25 millió szavazatból 24,56 millió. Ennyit kapott Egyiptom erős embere, Sziszi ex-tábornok az elnökválasztáson. Vagyis bejött a papírforma. Fura módon több, mint 1 millió voks érvénytelen volt, pedig a választási bizottság néhány napja bejelentette: ha valaki nem X-et húz, hanem azt írja a jelölt neve elé, hogy szeretem XY-t, akkor is játszik a szavazata.

Tegnap este már sok ezer Sziszi-rajongó gyűlt össze a kairói Tahrir téren, a 2011 januári forradalom emblematikus helyszínén az egyelőre nem hivatalos győzelmet ünnepelni. A másik jelölt, az ellenlábas nasszerista (sokak szerint kicsit azért Sziszi is az) Hamdin Szabahinak nem sikerült jelentős számú választót vonzania: egyébként ő kapta az érvénytelen szavazatok zömét. De végül 3,1 százalékkal végzett, egyelőre nem hivatalosan.

A 2012-es elnökválasztáson, amelyet a tavaly nyáron a hatalomból kiebrudalt iszlámista Mohamed Morszi nyert, kicsivel nagyobb volt a részvétel: 52 százalék a mostani 47-tel szemben. A Muzulmán Testvériség hívei mellett a liberális Április 6-a Mozgalom is bojkottálta a most véget ért elnökválasztást. Jóllehet ők voltak a Mubarak elleni felkelés mozgatói, és a forradalom örököseinek tartják magukat. Most azonban bejelentették: a rezsim ellen fognak fellépni. Mint eddig mindig tették a mindenkori rezsimmel szemben. Szerintük Sziszi önmaga ellen indult egy kiegyensúlyozatlan választáson. És ráadásul be is tiltatta a mozgalmat: egy április végi bírósági döntés törvényen kívül helyezte az Április 6-ot, és 3 év börtönre ítélte az alapítóját, egyebek mellett be nem jelentett tüntetések megtartásásáért és kémkedésért. A mozgalom nem fogadja el a döntést, viszont arra szólította fel híveit, hogy maradjanak távol a szavazóurnáktól.

Az egyiptomi elnökválasztás hivatalos végeredményét június első napjaiban, vagyis vasárnap vagy hétfőn teszik közzé – jelentette be a választási bizottság.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez