Hollandiában perelték be az egyiptomi belügyminisztert

Az egykori Muszlim Testvériség tagjai még mindig nem felejtették el a tavaly augusztusban zajlott, Rábaa el-Adavíja mecset körül történt vérengzést. Az összecsapásokban több százan vesztették életüket és az országon belüli ellenzék, akárcsak a nyugati jogvédő szervezetek, a mai napig a kormányt tartják felelősnek az eseményekért. Ezért négy egyiptomi származású holland állampolgár beperelte Mohamed Ibráhim egyiptomi belügyminisztert a holland főügyészségnél.

André Seebregts védőügyvéd szerint az egyiptomi származású felperesek tavaly nyáron jelen voltak több kairói “vérengzésen”, amelyek során a biztonsági erők “kioltották több száz fegyvertelen tüntető életét”. A négy holland állampolgár jelen volt az augusztus 14-én, a kairói Rábaa el-Adavíja mecset körüli tüntetésekben és annak véres leverésében. A betiltott Muszlim Testvériség tagjai sátrakat és barikádokat emeltek és a hatóságok éles lőszer meg buldózerek segítségével oszlatták fel az állásaikat.

Seebregtsnek az a meggyőződése, hogy az emberjogi jelentések köszönhetően, számos pontos jelentés szól az incidensről és rengeteg bizonyítékot tudnak felhozni a Ibráhim ellen, akit személyesen tesz felelőssé az öldöklésért. Nem ő lesz az egyetlen, akit bepereltek: pert teveznek indítani Manszúr Adli akkori elnök és Házem el-Beblávi volt belügyminiszter ellen is. Be akarták perelni Abdel-Fattáh asz-Szíszi egyiptomi elnököt, aki akkor védelmi miniszter és a hadsereg főparancsnoka volt. Azonban a beperelését a holland törvények nem teszik lehetővé egy hivatalban lévő elnök bíróság elé citálását. 

Amennyiben Ibráhimot bűnösnek találják, a belügyminiszter a jövőben a szabadságát veszélyeztetné, ha olyan országokba utazna, amelyekkel Hollandia kiadatási szerződést írt alá. A diplomata így nem látogathatna el az Egyesült Államokba, az Európai Unió tagállamaiba, de Oroszországba és Törökországba sem.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez