Vérrel is szavazhatnak a szíriai állampolgárok

Szíriában ma zajlanak az elnökválasztások, amelyen a biztos befutónak az eddigi államfő, vagyis Bassár el-Aszad számít. A nyugati országok és a szíriai ellenzék a “demokrácia paródiájának” nevezte a valásztást, de tagadhatatlan, hogy sokan fogják leadni a voksukat a jelenlegi elnökre, mivel a legtöbbjüknek már elege van a három éve tartó polgárháborúból és nyugalmat szeretne az országban. 

 “A véremmel szavaztam, mert csak így tudom kifejezni Szíria, a Szíriai Arab Hadsereg és Bassár el-Aszad iránt érzett szeretetemet.” – jelentette ki egy 18 éves damaszkuszi szíriai fiatalmebemer, miután nyilvánosan kitöltötte a szavazólapot. Nem egyedi esetről van szó: fővárosban gyakori jelenség volt, hogy sokan nem voltak hajlandók bevonulni a függöny mögé, hanem nyilvánosan karikázták be a harmadik hétéves mandátumára készülő Aszad elnök nevét. Voltak akik ezután megszúrták az ujjukat, mivel gombostűket is biztosítottak a választók számára, hogy ha akarnak, hűségük és hazaszeretetük jeleként az ujjukat megszúrva a vérükkel szavazhassanak.

“Ő a legalkalmasabb az ország irányítására, erős vezetőre van szükségünk ezekben a nehéz időkben.” – tette hozzá egy másik, Egyiptomból hazautazott választó. Habár Egyiptomban szavazhattak a szíriai állampolgárok, de nem mindegyik országban engedték meg nekik a választáson való részvételt. Az öböl-menti monarchiákban és a nyugati országokban bezárták, vagy zárva tartottak a nagykövetségek. Ezért ezrével utaztak vissza Szíriába, hogy leadják a voksukat. Például Kuvaitból legalább három repülőgéppel érkeztek szavazók, akik a szavazatok leadása után már repültek is vissza a Perzsa-öböl menti monarchiába. Magyarországon élő szírek szintén nem szavazhatnak, mivel nagykövetségüket két évvel ezelőtt bezárták. Emiatt a magyarországi szíriai közösség demonstrációt tartott május 31-én a volt szíriai nagykövetség épülete előtt. 

100 2467

A múlt szombati demonstráció Budapesten, az egykori szíriai nagykövetség épülete előtt. 

Június 3-án elnökválasztások zajlanak Szíriában. 9601 szavazóközpont 11776 szavazatgyűjtő dobozzal várja a voksolni vágyókat. Damaszkuszban különleges biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, a város körül ellenőrzőpontok gyűrűit állították fel, a hadsereg átkutatja az autókat, és személyazonosságuk igazolására szólítja fel a járókelőket. Ez azért szükséges, mert a terrorista csoportok – al-Nuszra Front, Iszlám Állam Irakban és Levántében (ISIL) stb – halálosan megfenyegették azokat, akik le merik adni a voksukat. Nem mindenhol tartanak választásokat: a közép-szíriai Rasztanában például nem hajlandóak szavazóhelyiséget nyitni, mert “itt mindenki Aszad távozását akarja.”

közös szavazásA választáson Aszaddal két meglehetősen ismeretlen jelölt indul: Máher al-Haddzsár és Haszan Abdalláh an-Núri. Máher al-Haddzsár. Máher al-Haddzsár 1968-ban született Aleppó városában és 2000-ig a Szíriai Kommunista Párt tagja volt, majd ezután Populáris Akarat nevű ellenzéki politikai mozgalomhoz csatlakozott. 2013 nyarán ebből a pártból is kilépett és azóta a képviselők szerint “szabadon” tevékenykedik.

De a biztos befutónak Bassár el-Aszad látszik. Ő és felesége, Aszma eközben leadta szavazatát Damaszkusz északnyugati, előkelő Malki negyedében – tudatta a közszolgálati televízió. Az államfő Facebook-oldalára feltöltött fényképeken látható, amint a kék öltözetet viselő, mosolygó elnök és fekete szoknyában, testhezálló fehér kiskabátban és tűsarkú cipőben lévő felesége bedobja a szavazatát az urnába.

A voksolást a nyugati országok már előre “bohózatnak” és “a demokrácia paródiájának” nevezték, mivel meglátásuk szerint eleve biztosítva van Bassár el-Aszad újabb győzelme. Az ellenzék a szavazás bojkottjára szólított fel, részben azért, mert egy törvény gyakorlatilag ellehetetlenítette az összes ellenzéki jelölt indulását, részben pedig a három éve tartó és eddig már több mint 162 ezer ember halálát okozó polgárháború miatt.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez