Szabotázs miatt sötétségbe borult egész Jemen

Jemen az arab világ legszegényebb és legkiszolgáltatottabb országának számít, ahol Szanaának a súlyos gazdasági gondokon kívül a terrorista csoportok támadásai is szembe kell néznie. Tegnap az ország keleti részén megrongálták a magas feszültségű távvezetékeket, amelynek következtében áram nélkül maradt egész Jemen.

“Szanaát Marib városával összekötő út mentén futó elektromos hálózatról a 78-as kilométerkőnél vágták le ismeretlenek a vezetékeket. Ez megbénította az országunk teljes áramellátást.” – nyilatkozta a jemeni minisztérium szóvivője, aki hozzátette, hogy ez nem az első eset.

Június eleje óta immáron harmadszor követnek el hasonló szabotázst az ismeretlen fegyveresek, akik még a technikusokat is megakadályozták abban hogy elhárítsák az üzemzavart. Jemenben gyakoriak az elektromos távvezetékek elleni szabotázsakciók, amelyeket általában a területen élő törzsek követnek el, hogy így gyakoroljanak nyomást a jemeni kormányra.Ezzel párhuzamosan gyakran akadozik a víz- és üzemanyag-ellátás is. A fővárosban például néhány hete üzemanyaghiány van, így az autósok kénytelenek órákig várakozni a benzinkutak előtt.

A szabotázs valószínűleg válasz a jemeni hadsereg terroristaellenes akcióira. Az al-Kaida jemeni szárnya, az (AQAP) a dél-jemeni hegyekbe menekült, miután a katonaság az amerikai hadsereg segítségével kiűzte az iszlamistákat több olyan városból, amelyet 2011-ben foglaltak el, például az egyik legfontosabb helyőrségnek számító al-Mehfadotból. Ugyanakkor az AQAP még mindig komoly potenciállal bír: május elején a terrorista csoport meglepetésszerű támadást hajtott végre a fővárosban, Szanaaban az elnöki palota ellen. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez