Izrael szíriai célpontokat bombázott

Az izraeli légierő ma hajnalban kilenc szíriai katonai támaszpontot bombázott. Ez volt a válasz arra, hogy vasárnap a szíriai oldalról támadás ért egy vízszállító kocsit, s ebben egy 15 éves fiú halt meg. Ez már nem az első eset, hogy Izrael légitámadást hajt végre Szíria területén.

Vasárnap életét vesztette egy 15 éves arab nemzetiségű, de izraeli állampolgárságú fiú, miután ismeretlen fegyveresek tankelhárító rakétát lőttek át a Golán-fennsíkon húzódó határon, s eltaláltak egy vízszállító tartálykocsit az Izrael által megszállt területen. Ezenkívül ketten még megsebesültek a lövöldözésben, köztük a fiú édesapja. Ez volt az első haláleset a Golán izraeli oldalán azóta, hogy Szíriában több mint három éve dúlnak a harcok.

Erre válaszul az IDF (Izraeli Védelmi Erők) légicsapást hajtottak végre szíriai katonai objektumok ellen. A támadást F-16-os vadászbombázókkal és irányított rakétákkal hajtották végre, összesen kilenc katonai bázist ért találat. Bombatalálat érte a szíriai déli körzet katonai parancsnokságát is. Damaszkusz szerint tíz szíriai katona vesztette életét a támadásban és többen pedig megsérültek. 

Ez nem az első eset volt, hogy Izrael Szíria területén hajtott végre légitámadást. 2013 elején az izraeli légierő lebombázott egy légvédelmi rakétákat szállító konvojt, amely feltehetőleg orosz SA-17 jelzésű középtávolságú rakétákat tartalmazott. 2013 októberében, Latakia közelében újabb légicsapást hajtottak végre a vadászgépek, feltételezések szerint ismét egy rakétaszállítmány ellen, amely a libanoni Hezbollah felé tartott.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez