Fejlesztések az egyiptomi villamosenergia-termelésben

Most, hogy már Fattah el-Szíszi megnyerte a választásokat, hozzálátott az egyik legfontosabb feladathoz: rendbe tenni az egyiptomi gazdaságot. Először is növelte a külföldi – leginkább Öböl menti monarchiák – befektetések  számát, de fontos prioritást élvez még az egyiptomi energiabiztonság is. Elsősorban a földgáz területén indult meg a felhalmozás, miközben az egyiptomi kormány jelentős összegeket tesz félre a hőerőművek modernizálására is. 

Egyiptom legkorábban öt év múlva lesz önellátó a földgáz területén. Addig azonban fontos, hogy jelentős partnereket szerezzünk, s növeljük a földgázimportunkat.” – jelentette ki Sherif Ismail energiaügyi miniszter, miközben megszemlélte a egyiptomi gázlelőhelyeket. A miniszter megnyugtatott mindenkit, hogy ebben az évben – a nagy meleg dacára – nem várhatóak áramkimaradások Egyiptomban, köszönhetően az eddig felhalmozott 500 millió köbméternyi gáznak, amelyből képesek lesznek majd áramot előállítani, hogyha szükséges. 

Ismail elmondta, hogy ez elsősorban két országnak köszönhető: Algéria és Oroszország. “Megegyeztünk Algírral és az orosz Gazprommal, hogy mindkét országtól együttesen 17 hajónyi LNG-t (cseppfolyós földgázt) vásárolunk meg tőlük 2015 elejéig.” Egyelőre még nem tudni, hogy a két ország energetikai vállalatai mennyiért fogja eladni a földgázt Egyiptomnak.

Ám Kairónak áramtermelési szempontból nemcsak a földgáz fontos, hanem a régi hőerőművek fejlesztése is. Ezen a héten az Iszlám Fejlesztési Bank (IDB) jóváhagyta, hogy  Egyiptom 385 millió dollárnyi hitelt vehessen fel. Ezt az összeget arra használják majd fel, hogy Kairótól délre megépítsék a helvani hőerőművet, amely majdnem 2000 MW energiát fog tudni előállítani. Az észak-afrikai országnak legalább 5 milliárd dollárnyi segélyre lenne szüksége, hogy fejlessze a villamosenergia- szektort, mivel az 51 erőműből legalább 15 már több mint húsz éves. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez