Egyiptom újabb félmilliárd dollárnyi kölcsönt adott vissza Katarnak

A mai napig feszültek az egyiptomi-katari kapcsolatok főleg azért, mert a Perzsa-öböl menti monarchia dollármilliárdokkal támogatta Mohamed Murszi iszlamista elnököt. Az új egyiptomi vezetés gyakorlatilag megszakított mindennemű együttműködést Dohával és fokozatosan visszafizeti azt a  hatalmas hitelt, amit Katartól kapott. 

Katar még Mohamed Murszi iszlamista egyiptomi elnök ideje alatt adott kölcsönt Egyiptomnak. A hitel nagysága 7,5 milliárd dollár volt. Katar ezenfelül részt vett a „2011-es forradalom utáni” Egyiptom újjáépítésében és olcsóbban szállította a cseppfolyós földgázt az észak-afrikai országnak.

Azonban Mohamed Murszi bukása után Egyiptom és Katar között megromlott a viszony, s az új vezetés Dohát tette felelőssé a kaotikus állapotokért és a betiltott Muszlim Testvériség által rendezett véres összecsapásokért. Kairó úgy döntött, hogy több részletben fogja visszafizetni a katari kölcsönt. Ennek oka, hogy Egyiptom nem akart hosszútávú katari államkötvényeket vásárolni. Sőt, felröppent az a pletyka is, miszerint a katari üzletemberek nagyobb segélyt és kamatot is ígértek, ha az egyiptomi kormány “bérbe adja a piramisokat”.

2013 novemberében  az Egyiptomi Központi Bank (ECB)  500 millió dollárt utal vissza Katarnak, s 2014 folyamán már 4 milliárd dollárnyi fel nem használt hitelt “adott vissza” a Perzsa-öböl menti monarchiának. Hisám Rámez, az ECB elnöke azt nyilatkozta az IMF és a Világbank találkozókon, hogy október 1-én újabb 500 millió dollárt utaltak át a katari számlákra. Ezenfelül ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy novemberben visszafizetik a fennmaradó 2,5 milliárd dollárnyi kölcsönt, s ezzel “megszűnik minden kötelezettség Doha irányába”.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez