Izraeli földgázt szállítana a brit BG Egyiptomnak

Az algériai és az orosz földgázon kívül az izraeli is jelentős mértékben csökkentené Egyiptom energiaéhségét. Azonban Kairó sokkal óvatosabb ez ügyben, s elsősorban nem Izrael miatt: a kitermelést és a szállítást végző BG Group-pal ugyanis korántsem felhőtlen a viszony, s az egyiptomi kormány hatalmas adósságot halmozott fel a vállalattal szemben. 

Habár vasárnap aláírták a szándéknyilatkozatot, de még további tárgyalásokra kerül sor, s korántsem biztos, hogy megállapodás születik a brit BG Group és az izraeli energetikai vállalatok között a Leviatán nevű földgázmező mélyén található földgáz Egyiptomba való szállításáról. A BG az egyiptomi Idku városban működő üzemébe, ahonnan a földgáz cseppfolyósított formában kerülne a világpiacra. Az üzlet becsült értéke mintegy 30 milliárd dollár, s tizenöt év alatt évente hét milliárd köbméter gázt pumpálnának az észak-afrikai országba.

Azonban Kairó rendkívül óvatos ez ügyben. Az egyiptomi olajipari minisztérium  csak abban az esetben hajlandó izraeli földgázt importálni, hogyha az nagyban hozzájárulna az észak-afrikai ország gazdasági fejlődéséhez. Ezenfelül jelenleg is zajlanak a tárgyalások az algériai és az orosz (Gazprom) nevű vállalatokkal. Ha sikerül megegyezni az árról, akkor a két országból együttesen 17 hajónyi LNG-t vásárolnak meg 2015-ig, s hosszabb távon ők lennének az elsődleges földgáz importőrök. 

Amúgy is az egyiptomi kormánynak komoly problémái vannak a BG-vel: A brit vállalat egyiptomi termelése az idei első negyedévben négy százalékkal csökkent, és egyetlen teherhajó sem hagyta el az országot az Idkuban előállított cseppfolyósított földgázzal. Kairó nem tudta betartani a multinacionális céggel kötött szerződések előírásait, amelyek értelmében Egyiptom köteles a BG cseppfolyósító üzemét elegendő földgázzal ellátni.Egyiptom adóssága az országban működő külföldi energiaipari cégek felé eléri a hatmilliárd dollárt. Kairó bejelentette, hogy 2017-ig kiegyenlíti adósságainak felét, ami reménye szerint arra fogja buzdítani az érintett vállalatokat, hogy növeljék az észak-afrikai országban végzett termelést

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez