Váratlanul jól teljesít a japán gazdaság

Évek óta nem látott jó formában van a japán gazdaság. A munkaerőpiac kezd magára találni, és emelkednek az árak. Több makrogazdasági mutató is arra utal, hogy Japán tartósan elkerülheti az újabb deflációt.

A pénteken ismertetett kormányzati adatok szerint decemberben 1,3 százalékos volt az éves bázisú alapon számolt maginfláció. 2013 egészében 0,4 százalékos volt a maginfláció, amely utoljára öt évvel ezelőtt növekedett. A munkanélküliség 2013 utolsó hónapjában 3,7 százalékra csökkent a 2013. novemberi 4 százalékról. A munkanélküliség 2007 decembere óta nem volt ilyen alacsony. Eközben növekedett az elérhető állások aránya, 1,03 pontra. Ennek alapján 2013 decemberében minden 100 álláskeresőre 103 állásajánlat jutott. Japánban 2007 októbere óta nem fordult elő, hogy több szabad munkahely lett volna, mint álláskereső. 2013 decemberében havi bázisú alapon 1,1 százalékkal növekedett az ipari termelés is, és éves bázisú alapon 18 százalékkal megugrottak az új lakásépítések.
A japán gazdaság megerősödését többen is Abe Sindzó japán miniszterelnök érdemének tartják. Abe 2012 decemberében került hatalomra, majd a japán jegybankkal karöltve agresszív gazdaságélénkítő programba kezdett. A miniszterelnök stratégiája beválni látszik, de természetesen maradtak még kockázatok. A japán jegybank 2 százalékos inflációt tűzött ki célul, szerintük ennyi kell, hogy biztosan ne térjen vissza a defláció, de ettől a számtól még elég messze vannak. Közgazdászok szerint ehhez a bérek emelkedése szükséges, hogy az emberek többet tudjanak fogyasztani, de ez a folyamat még nem indult be. Több elemző szerint a legnagyobb kockázatot most a japán kormány legközelebbi nagy reformja jelenti. 2014 áprilisában 5 százalékról 8 százalékra emelkedik az áruforgalmi adó. Japánnak szüksége van a nagyobb kormányzati bevételekre, hogy csökkenteni tudja államadósságát. A megnövekedett adóterhek viszont éppen a lakossági fogyasztást fogják vissza, hiába fáradozott annyit a kormány annak élénkítésén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez