Kína megelőzi Amerikát

Vége az amerikai évszázadnak- állapítja meg a Világbank jelentése, mely szerint a vásárlóerő paritáson számolva Kína már az idén megelőzi az Egyesült Államokat. Persze figyelembe kell venni, hogy Kína lakossága 1,4 millárd, míg az USA-é csak 300 millió.

 

 

 

 

A Világbank statisztikusai megállapították, hogy ha vásárlóerő paritáson számolunk, akkor Kína GDP-je 20%-al magasabb, mint ahogy azt korábban gondolták. Minthogy Kína GDP-jének értéke az Egyesült Államok bruttó nemzeti termékének a 87%-a volt 2011-ben és a kínai növekedés több mint kétszer olyan gyors, mint az amerikai, ezért idén már a Mennyei-Birodalom lesz a világ első számú gazdasági nagyhatalma. Ez így volt 200 évvel ezelőtt is, de azután Anglia, majd a többi nyugati nagyhatalom messze megelőzte Kínát annak ellenére, hogy a Mennyei-Birdalom mindig a világ legnépesebb országa volt. Az USA mintegy 100 évvel ezelőtt vette át az első helyet Angliától, amely mögött ott loholt Németország is.

Még egy ázsiai érdekesség: India megelőzte Japánt és így a harmadik helyre került a nagyhatalmak gazdasági versenyében. Vásárlóerő paritáson tehát első Kína, második az USA, a harmadik India. Japán a negyedik helyre került, Németország az ötödik és Oroszország a hatodik. Persze ezeknek az országoknak a lélekszáma jóval kisebb, mint Kínáé, vagy Indiáé, ezért az egy főre jutó GDP tekintetében messze megelőzik az 1,4 milliárd lakosú Kínát, vagy az 1,2 milliárd lakosú Indiát. Kína egy főre számított GDP-je kisebb, mint Bulgáriáé, vagyis az Európai Unió legszegényebb tagállamáé.

Kína és India gazdasági növekedésének üteme lassul ugyan, de így is messze megelőzi a nála fejlettebb nagyhatalmakat. Kína és India befolyása a globális gazdaságra a jövőben fokozatosan emelkedni fog, míg az eddig meghatározó Észak Amerikáé, Európáé és Japáné csökken a XXI-ik században- állapítja meg a Világbank friss jelentése.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez