Csaknem minden harmadik ember túlsúllyal küzd a világban

47%-al nőtt a túlsúlyos 18 év alatti fiatalok és gyerekek száma az elmúlt harminc évben. Már nem csak a gazdag országok küzdenek túlsúllyal, de Kína, Indonézia, India és az arab országok polgárai is.

 

 

 

 

Míg a fejlett országokban inkább a férfiak a túlsúlyosak, addig Ázsiában és Afrikában a nők. Különösen riasztó a helyzet az arab országokban, ahol a nők csaknem fele túlsúlyos. Kuvaitban és Katarban a nők több mint 50%-a túlsúlyos lett az elmúlt harminc év folyamán. A washingtoni egyetem kutatói, akiket a Bill és Melinda Gates alapítvány finanszírozott, 188 országot vizsgáltak meg. Az első három a túlsúly szempontjából: az USA, Ausztrália és Nagy-Britannia. Utánuk viszont mindjárt Kína, India, Oroszország következik, majd pedig Brazília, Mexikó, Egyiptom, Pakisztán és Indonézia.

Különösen riasztó, hogy míg Amerikában és a fejlett országokban sikerült megállítani a gyerekek elhízását, addig Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában ez nem sikerült. A gyerekek nagyon sok cukros italt isznak, különösen Kínában és Mexikóban.

Összesen 2,1 milliárd ember túlsúlyos, míg harminc évvel ezelőtt ez a szám csak 857 millió volt. Egyetlen ország sem volt képes arra, hogy gátat vessen az elhízásnak- állapítja meg a tanulmány, mely felhívja a figyelmet az ebből adódó egészségügyi kockázatokra.

Az ENSZ 2025-re szeretné megállítani az emberiség elhízását, de a tanulmány szerzői szerint erre egyelőre csekély esély van, különösen mivel egyre több az elhízott gyerek mindenütt a világban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez